БСП ще гласува против промените в Закона за бедствия

Юни 23, 2015 Новини БСП 0 1122

Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще гласува  против предлаганите промени в Закона за защита при бедствия

Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще гласува  против предлаганите промени в Закона за защита при бедствия. „Предлаганото изменение и допълнение от Министерски съвет към Закона за защита при бедствия не отговаря на очакванията и не решава проблемите", заяви във Враца народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов. Според него предлаганите изменения ще предизвикат голямо неудовлетворение сред пострадалите от наводненията хора в Мизия, Крушовица, Нивянин и други населени места  в областта. „Някои от измененията са особено цинични. Казва се, че само този, който е застраховал имуществото си ще може да очаква помощ от държавата, като тя няма бъде по-висока от стойността на данъчната оценка на имота”, посочи той.

Божинов обясни, че за да получат помощ, пострадалите трябва да са спазили всички изисквания на Закона за устройство на територията за имота, тъй като конструктивните изменения в някои сгради могат да доведат до много по-голяма уязвимост при природни бедствия. В мотивите на Министерския съвет за промените в Закона за бедствия се казва още, че предоставеното от държавата подпомагане ще бъде до размера на данъчната оценка на имота. Според управляващите „положителният косвен ефект от предлаганите промени е да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите”.

„Говори се само за възстановяване на щети, а не се говори за загубените домове, имоти и животни. А това са най-драматичните щети. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита при бедствия е малък по обем, но е нагледен пример как централната власт се грижи за забогатяването на определени малки групи от хора и няма чувствителност към проблемите на обикновения човек“, каза Божинов.

Депутатът заяви, че този законопроект е неработещ и затова  парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще гласува против. Народните представители Георги Божинов и Корнелия Нинова са натоварени с изготвянето на нови предложения, които да бъдат включени в законопроекта, за да може комплексно да се решават проблемите, които възникват в бедствени ситуации, както и реда за обезщетяване на хората, понесли огромни щети.

Божинов информира, че БСП ще предложи създаването на специални центрове, в които да бъдат приютявани временно пострадали граждани, не само от бедствия и наводнения, а и при производствени аварии. Тези центрове могат да се помещават в сградите на закрити вече училища или детски градини, да бъдат оборудвани и да се подържат в постоянна готовност.