Николай Радев: С този кмет данъците ще скочат

Юни 22, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 746

  “Пловдив е на опашката по усвояване на европейски средства и националната статистика го доказва

 
“Пловдив е на опашката по усвояване на европейски средства и националната статистика го доказва.” Това заяви председателят на групата съветници от БСП – Пловдив Николай Радев по време на пресконференция. Той остро разкритикува местната власт за неспособността да привлича европейско финансиране. „Неистина” нарече интерпретациите на заместник-кмета Стефан Стоянов от последната сесия по въпроса за разработени и спечелени проекти и усвоени средства. „Официалните данни показват, че за три години Община Пловдив има  един-единствен по-крупен проект – този за Цар Симеоновата градина, и няколко малки за социални услуги”, обясни Радев. По думите му всички останали на стойност 220 млн. лв са изработени от екипа на Търновалийски в предишния мандат.
 
„В настоящия мандат администрацията успя да провали Големия воден проект и той е безвъзвратно загубен”, подчерта председателят на БСП в местния парламент. Според него в новия програмен период ще има нова процедура, а новата цена под 100 млн.лв означава, че най-скъпата част от проекта – Пречиствателна станция, няма да се случи. Той разкритикува администрацията на Тотев и за мудността по отношение на Транспортния проект. Радев изрази мнение, че забавянето все повече доближава страната ни към вероятността да бъдем глобени заради мръсния въздух – показател, по който Пловдив води класацията в Европа. По думите му Пловдив ще се възползва в недостатъчна степен и от програмата „Региони в растеж” заради интегрирания план за градско възстановяване и развитие на пловдивските управляващи. Той обхваща едва 5% от територията на града, а от зоните за въздействие са изключени емблематичните места като Главната, тепета, река Марица, Стария град. „Как ще бъдем европейска столица на културата, ако не ги развием”, пита съветникът от БСП. Той бе категоричен, че Общината не може да разчита само на държавни пари, въпреки гаранциите, които дават от ГЕРБ. „В Колодрума например са инвестирани над 9 млн. лв средства от общинския бюджет”, посочи Николай Радев и прогнозира, че този начин на управление на финансите в Пловдив води към вдигане на данъците. „С този кмет, при този управленски капацитет налозите ще скочат и това се вижда в тригодишната бюджетна прогноза”, аргументира се Радев.
 
Ангел Иванов: Строят скъпи велоалеи за сметка на зелени площи и тротоари
 
„Идеята за велоалеи в Пловдив е добра, проблемът е как са организирани и колко струват.” Това каза доц. Ангел Иванов, заместник-председател на ОбС – Пловдив от БСП по време на провелата се пресконференция. Той показа на журналистите снимки, с които илюстрира, че изграждането на велоалеи става за сметка на тротоари и зелени площи. Даде пример с ул. Калиакра, където няма място за пешеходец, камо ли за майка с детска количка. На бул. Македония алеята за колоездачи минава през озеленено пространство, стана ясно от друга  снимка. „По същия начин се прокарват и в район Тракия, където се изсичат и дървета”, обясни Иванов.
 
 „Подобни действия будят недоумение, при положение, че в града ни има 10 кв. м зелена площ на човек при норматив над 20 кв.м”, обясни социалистът. Той е изчислил, че тази уж добра инициатива на Община Пловдив води до унищожаване на близо 20 дка зеленина. По думите му обаче изключително озадачаваща се оказва стойността, на която се строят велоалеите с общата дължина от 48 км. В отговор на негово питане, ресорният кмет е посочил три цени – със и без ДДС и обща сума от 14 414 000 лв, а изчисленията са на база 2.5 м ширина. По проект обаче велоалеите са с ширина между 1 и 2 метра, посочи Иванов и допълни, че в Община Пловдив „играят с числата”. „Един квадратен метър на велоалеите струва повече от строителство на нова улица, а ефектът е харчене на едни пари”, изтъкна той.