Младежкото обединение на БСП-Велико Търново с отворено писмо до Вежди Рашидов

Юни 18, 2015 Новини БСП 0 950

"Българската история и национално самочувствие са по-важни от ограничения бюджет за култура в България", заявиха членовете на Младежкото обединение на БСП-Велико Търново в отворено писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

"Българската история и национално самочувствие са по-важни от ограничения бюджет за култура в България", заявиха членовете на Младежкото обединение на БСП-Велико Търново в отворено писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на Община Велико Търново Даниел Панов. Причината за сигнала е в спешната необходимост двете институции да предприемат мерки за запазване на сградите в старата столица на България.

„Със съжаление искаме да Ви уведомим, че голяма част от къщите в старата част на Велико Търново са в плачевно състояние. Те са архитектурен ансамбъл - паметник на културата, формиращи облика на старата българска столица. Това са къщите, които десетилетия вдъхновяват поети, художници, гости на града“, пишат младежите в писмото си.

Те изтъкват, че черната статистика показва, че ежегодно във Велико Търново рухват десетки къщи. „С просто око вече се виждат празните пространства в културния ансамбъл на града, разбитите фасади, падащите тухли и керемиди. Такива примери са десетки, а най-яркият от тях е състоянието на сградите по една от емблематичните улици- „Опълченска”, се казва в писмото. Младежите подчертават, че трасето е вход за старата столица от международния коридор Русе – Свиленград и посреща всички гости на града със смразяваща гледка от съсипан асфалт и рушащи се старинни сгради. "Един недостоен пример за опазването на българските традиции и национални ценности“, допълват те.

Младежкото обединение на БСП във Велико Търново изразява своята тревога и за родната къща на революционера Иларион Драгостинов в с. Арбанаси, чиято реставрация е започната от Стефан Данаилов, като министър на културата, но не е била завършена от правителството на Бойко Борисов. "В момента положените основи се рушат, а автентичната конструкция рухна преди няколко години", сигнализират членовете на МО. „Напомняме Ви, че споменатите къщи са част от наследството на дедите ни, те са символ на българското величие и дух. Бездействието и подобно отношение на държава и община към такива паметници на културата буди разочарование във всички жители на старата столица“, казват още от МО.