Д-р Емил Райнов: Управляващите ограничават достъпа на хората до медицински услуги

Юни 16, 2015 Новини БСП 0 795

„Меко казано, несериозно е надзорът на касата да определя за кои заболявания ще плаща НЗОК”

„Меко казано, несериозно е надзорът на касата да определя за кои заболявания ще плаща НЗОК”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов по време на дебатите по Закона за здравното осигуряване. Според него здравният министър трябва да носи отговорността и той да определя лечението на кои заболявания ще плаща касата. Райнов е на мнение, че предлаганата реформа ще ограничи достъпа на хората до медицински услуги. „А това може да провокира ситуация, подобна на тази от февруари 2013 г, когато българите получиха двойни сметки за ток и организираха масови протести“, посочи д-р Райнов. „С това разделяне на пакетите се разделят хората. Противопоставят се лекарите срещу пациентите”, подчерта той.

 Емил Райнов каза, че БСП е против опитите на управляващите да одържавят НЗОК. „Предлага се бройката на държавната квота в надзорния съвет да се увеличи, т.е. правителството да взема еднолично решенията, а държавата е най-некоректният платец на осигуровки“, заяви д-р Райнов.

Мая Манолова към Москов: Притесняваме се за Вашата глава като здравен министър

Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова зададе въпроси от граждани на министър Москов. „Той направи заплащането задължително в здравната система, като раздели пакетите на основен и допълнителен”, обясни тя и попита: „Социално слаб гражданин, освободен от потребителска такса, ще плаща ли лечението на свое заболяване в допълнителния пакет?”. Вторият въпрос е за намерението да се глобяват онези, които не са отишли на профилактичните прегледи: „Хората питат дали извършването на профилактичен преглед ще бъде включено в основния или в допълнителния пакет? Ако един български гражданин няма пари да си направи профилактика, ще бъде ли глобен?”, попита народният представител. Манолова е на мнение, че министърът все още не е дал смислен отговор какво ще бъде разделението в двата пакета и според нея напрежението сред хората е основателно. „Вместо да прехвърлите на НС тази тежка отговорност да определи кои заболявания ще бъдат безплатни и кои ще бъдат в допълнителния пакет, вие натоварихте себе си. Притесняваме се за Вашата глава като здравен министър, защото поемате върху себе си твърде тежка отговорност”, коментира Мая Манолова.

Чавдар Георгиев: В здравната реформа на Москов няма концепция

„Въпросите на Мая Манолова са много концептуални. Министър Москов няма да ги разбере. В неговата здравна реформа няма концепция”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. Според него зададените от Манолова въпроси са много трудни и тя трудно ще получи отговор. „Неговата цел е да направи здравеопазването един огромен пазар - хората, които имат ще плащат, а тези, които нямат пари, ще умират. Това е неговата концепция”, категоричен е народният представител.