Достойни работни места и изравняване на заплащането между мъжете и жените поискаха от ПЕС в Будапеща

Юни 14, 2015 Новини БСП 0 832

27 млн

27 млн. европейци са безработни, а 25% от тях са младежи

На когреса в Будапеща социалистите приеха „Пътна карта на ПЕС до 2019 г.“. В нея те припомнят, че общата лява кампания за европейските избори и подготовката през 18-те месеца преди това са довели до ново ниво на сътрудничество в провеждането на кампании в политическото семейство на ПЕС. „В началото сме на нов европейски политически цикъл. ПЕС отбелязва впечатляващ напредък в своето развитие като силна политическа и обединена партия“.  Социалистите припомнят, че в момента ръководят 11 правителства, но участват в още 6. Въпреки това левите признават, че не са спечелили евроизборите. Но отчитат, че и десните в лицето на ЕНП са загубили 53 евродепутатски места. Изготвен е подробен анализ за резултатите от евровота, според който избирателната активност в Съюза  през 2014 г. е 42,6%, подобна на тази от 2009 г., когато до урните отидоха 43% от европейските граждани. „Въпреки факта, че младите на възраст между 18 и 24 години са най-положително настроени към Европа, само 28% от тях гласуваха“, пише в документа.

Евролевите са категорични, че за да спечелят изборите през 2019 г., да имат най-голям брой депутати и да излъчат следващия председател на ЕК, трябва да продължат да помагат на националните партии. Те отчитат, че активистите на ПЕС са изиграли особено важна роля в кампанията за общ кандидат за председател на ЕК, както и успешността на кампанията „От врата на врата“.

ПЕС ще се стреми и да постигне баланс между броя на мъжете и жените в Еврокомисията през 2019 г. Като приоритетни политики, които си поставят социалиситите са: достойни работни места на европейските граждани, защото 27 милиона са безработни, а 25% от тях са младежи. Други 120 милиона са на прага на бедността. Освен това левите искат пълна заетост, чрез програма за прогресивна икономика, ясни ангажименти в социалната сфера, здравеопазването и околната среда; равенство между половете; реална прогресивна политика за миграцията; и ефективна борба с корупцията.