Индекс за европейска демокрация искат от ПЕС

Юни 14, 2015 Новини БСП 0 1121

На Конгреса на ПЕС в Будапеща социалистите приеха резолюция „За толерантна, приобщаваща и демократична Евраопа“

На Конгреса на ПЕС в Будапеща социалистите приеха резолюция „За толерантна, приобщаваща и демократична Евраопа“. В нея те припомнят, че се навършват двадесет години от подписването на Шенгенското споразумение, което е основен елемент към „по-приобщаващо, свободно и отворено общество. То е знак, че подписалите го страни имат достатъчно голямо доверие помежду си, за да живеят без вътрешни граници“.

Социалистите констатират, че ЕС е изправен пред сериозни предизвикателства спрямо спазването на върховенството на закона. „През последното десетилетие консервативните лидери системно потъпкваха върховенството на закона, нарушавайки правата и свободите, в това число Орбан в Унгария“. Според ПЕС освен политическия диалог, единственият начин за действие срещу този начин на поведение на консервативните държавни лидери е изпълнение на Чл.7 от Договора за ЕС, според който се предвижда въвеждане на процедура за предупреждение и най-накрая лишаване от право на глас. До този момент, заради особената си тежест, тази клауза никога не е била използвана.

„Настояваме да се въведе Индекс на демокрацията в ЕС, функциониращ като система за ранно предупреждение, с който да се следи дали държавите-членки съблюдават общите ценности на ЕС и дали се зачитат основните права.“

Левите са категорични, че основните евроценности са атакувани от екстремистките движения, които насърчават нетолерантност  и поляризират обществата. Освен това ефектът от кризата е засилил недоверието на европейците в политическите институции.

В резолюцията става ясно, че Европа преживява спад на избирателната активност, особено на европейските избори. На конгреса активистите се обединиха, че ще продължат да подкрепят изборните реформи, които разширяват възможностите за гласуане и опростяват системата, така че всички да са част от демократичния процес, както на национално, така и на европейско равнище. Те искат да анализират ползите от възможността да се гласува в по-ранна възраст.  С това, поред тях, може да се увеличи достъпността до избирателните секции и да се мобилизират младите гласоподаватели.