Благоевград отбеляза 159 години от рождението на Димитър Благоев

Благоевградската общественост отбеляза 159 години от рождението на Димитър Благоев

Благоевградската общественост отбеляза 159 години от рождението на Димитър Благоев.
Церемонията се проведе днес на площад ''Георги Измирлиев'' пред едноименния паметник на българския политик, публицист и основател на организираното социалистическо движение в България.
Цветя на паметника на Дядото бяха поднесени от народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиян Вигенин придружен от семейството си, зам.-кметът на община Благоевград Антоанета Робева, общинският лидер на БСП-Благоевград д-р Владимир Пандев, ексдепутатът Емил Костадинов, представители на общинска и областна администрация, общественици, културни дейци, граждани и гости на Областния център. "Димитър Благоев е ярка политическа фигура, която повлиява съществено не само върху развитието на България, но и на прогресивната мисъл далеч отвъд българските граници. В своята дейност успява да съчетае борбата за равенство и социални права с патриотизма и борбата за мир и сътрудничество между балканските народи. Горд съм, че нашата партия е продължител на делото на такава личност, категоричен бе народният представител Кристиан Вигенин.
Димитър Благоев е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Той има основен принос за организирането на Бузлуджанския конгрес (2 август 1891 г.). и е един от учредителите на Българската социалдемократическа партия /БСДП/. Димитър Благоев е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Избиран е за народен представител в ХII ОНС, ХVI ОНС и ХVII ОНС. Умира на 7 май 1924 г. в София. През 1950 година името на Димитър Благоев става патрон на Горна Джумая и градът се преименува на Благоевград.