Чавдар Георгиев: Допуска се скандално използване на сметища, неотговарящи на изискванията

Юни 12, 2015 Новини БСП 0 793

  По време на днешния парламентарен контрол депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев отправи поредица от въпроси към министъра на околната среда и водите, свързани с политиката за закриване на сметища

 
По време на днешния парламентарен контрол депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев отправи поредица от въпроси към министъра на околната среда и водите, свързани с политиката за закриване на сметища. От тях стана ясно, че въпреки осигурените средства, вече близо година не стартира реална дейност по рекултивация и закриване. „Нещо повече - не само, че не се извършва дейност по закриване, но и се допускат скандални практики за продължаване използването на сметища, въпреки че дейността им отдавна трябваше да бъде преустановена”, заяви Георгиев. Той даде пример със сметището в Тополовград, където кметът е от ГЕРБ и събираните количества отпадъци продължават да се изхвърлят незаконно на него, въпреки че има изградено регионално депо в Харманли. Депутатът от левицата попита дали кметът ще бъде наказан или защото е от ГЕРБ институциите ще си затворят очите.
 
Чавдар Георгиев заяви, че политиката по закриване на сметищата, които не отговарят на изискванията, е мудна, вяла и неефективна. Той се аргументира и с проекта за закриване на депата в ПУДООС, който вече трета година „спи”. Депутатът припомни, че неотговарящите на изискванията сметища е трябвало да бъде трябваше да бъдат закрити юни 2009 г., а сега сме 2015. Той заяви, че при предишното управление на ГЕРБ за 4 години са успели да закрият едва 5 сметища. „Наказателната процедура срещу България е в заключителен етап и вероятно поради бездействие и липса на реална политика  държавата ни ще бъде осъдена да плаща”, заключи Чавдар Георгиев.