Станишев: 2016-та трябва да е годината за борбата срещу насилието над жени

Юни 11, 2015 Новини БСП 0 1082

Днес в Будапеща се провежда Конференция на ПЕС – Жени, на която бе отбелязана и 22-годишнината от създаването на организацията

Днес в Будапеща се провежда Конференция на ПЕС – Жени, на която бе отбелязана и 22-годишнината от създаването на организацията. На нея бе избрано ново ръководство: президент, вицепрезиденти и Изпълнително бюро. Конференцията единодушно преизбра досегашния лидер Зита Гурмай, Унгария. В изпълнителното бюро бе избрана и Деница Златева от БСП.

„Много се радвам да ви посрещна в моята страна – Унгария. Но с тъга ви казвам, че тя вече не е същата. Превърна се в Орбанистан. Половин милион унгарци напуснаха родината си за последните години, а 4,5 милиона са на прага на бедността. Тук управляващите смятат, че жените трябва да си стоят у дома, нарушават се човешките права и се потъпква демокрацията.“ Това заяви новоизбраният президент на ПЕС – Жени Зита Гурмай. Тя добави, че бедността все още има женско лице, а ПЕС трябва да се бори за финансовата независимост на жените.

„ПЕС – Жени гласува доверие на Зита не за първи път, но днес е най-голямата нейна победа,  защото се случва в родината й. Няма европейска държава, в която Зита да не е участвала в кампания, за да помогне на националните партии. През последните години постигнахме много, но естествено искаме да направим много повече. ПЕС трябва реално да се превърне в партия на жените, защото те много повече отстояват социалдемократичните ценности. Горд съм от това, което постигнахме в кампанията „Младежка гаранция“, защото бяхме заедно и каузата си струваше“, заяви Сергей Станишев на Конференцията на ПЕС-Жени.

„Чрез дъщеря си преоткрих значението на нашите ценности. Мислейки за нейното бъдеще не мога да си представя, че тя ще има по-несправедлив живот от брат си, само защото е момиче. Ние сме тези, които отстояват равноправието между мъжете и жените, равнопоставеността между половете, равнопоставеността в заплащането. Все още много жени страдат от недостойно третиране и затова 2016-та трябва да е годината за борбата срещу насилието над жените.”- изтъкна Сергей Станишев. „Вярвам в потенциала на жените и затова ще настоявам за по-широкото им участие на всички ръководни нива в партията, както и в листите за Евроизбори 2019“, заключи президентът на ПЕС Сергей Станишев. 

„Поздравявам Деница с нейния избор в Изпълнителното бюро на ПЕС-Жени и й пожелавам ентусиазъм и кураж в битките, които предстоят“, заяви Станишев по повод подкрепата за Златева за високия пост.