Мая Манолова: Президентът предизвика национален референдум в нарушение на закона

Юни 04, 2015 Новини БСП 0 720

  „Ако президентът Плевнелиев спазваше българските закони, трябваше да изчака датата 17 юни и да внесе своето предложение

 
„Ако президентът Плевнелиев спазваше българските закони, трябваше да изчака датата 17 юни и да внесе своето предложение. Сега той въвлича цялото народно представителство в играта „Референдум на инат”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова пред журналисти в парламента. Тя обясни, че президентът е предизвикал национален референдум в нарушение на закона, защото според Закона за референдумите същото предложение може да бъде внесено 1 година след неговото отхвърляне от НС. Манолова припомни, че то е било отхвърлено на 17 юни 2014г. ”Възникват въпросите дали Плевнелиев е над законите и те важат само за българските граждани”, каза още народният представител. По нейните думи част от въпросите биха получили подкрепа от парламентарна група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „ГЕРБ са готови да си затворят очите пред такова нарушение, но в същото време да търсят буквата и запетаята, за да отхвърлят предложения, направени от опозицията по важни за българските граждани теми”, коментира Манолова. Тя обясни, че става въпрос за предложенията, свързани с частните съдебни изпълнители и произвола на банките над българските граждани. „Отхвърлени бяха нашите предложения банките да не могат без участието на длъжника да осъждат техни длъжници, които не са си изпълнили задълженията. Отхвърлиха и предложението да се намалят таксите на съдебните изпълнители, за обжалване на оценките на недвижимите имоти, които се изнасят и продават на публична пордан”, подчерта депутатът. Тя показа папка с писма от гараждани, които са й изпратили, за произвола на банките и частните съдебни изпълнители. 
 
Филип Попов: БСП винаги е била на страната на пряката демокрация
 
„БСП и нашата парламентарна група исторически е доказала, че винаги е била на страната на пряката демокрация. Това го доказваме и с дейното си участие в законопроекта за пряко участие на гражданите в националната и местната власт, както и с първия по съществото си иницииран национален референдум, именно този за развитието на българската енергетика”, допълни народният представител Филип Попов. Според него така поставени обаче, въпросите от президента трудно биха допринесли за тяхната цел. „При едно задължително гласуване, заедно в пакет с другите два въпроса, при един положителен отговор, биха довели до едни сериозни сътресения в демокрацията”, каза още Попов. 
 
Чавдар Георгиев: С тези въпроси президентът не зачита и Конституцията
 
Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев е категоричен, че президентът не само не зачита процедурата по внасяне на предложенията за референдум, но очевидно с така формулираните въпроси не зачита и действащата Конституция. „Затова ние го призоваваме да оттегли тези въпроси, да изчака до 18 юни и при повторното им внасяне- да прецени тяхното съдържание. Това не отива на един държавен глава и не е в интерес на демокрацията”, допълни той. 
 
Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.

Калкулатор: www.bsplb.com