Георги Търновалийски: Част от промените в Закона за митниците са антиконституционни

Юни 01, 2015 Новини БСП 0 720

  Депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски посочи на пресконференция в Пловдив, че Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за митниците има три основни аспекта, част от които БСП подкрепя, но други са притеснителни

 
Депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски посочи на пресконференция в Пловдив, че Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за митниците има три основни аспекта, част от които БСП подкрепя, но други са притеснителни. Той обясни, че социалистите в парламента нямат претенции към промените, с които се цели хармонизация с европейското законодателство. По думите му обаче внимателно трябва да се подхожда с увеличаването на разследващите функции и възможностите за задържане на лица от митничарите. ”Ако целта е създаване на финансова полиция, бихме подкрепили, но част от колегите са опасяват, че с тези действия митниците се превръщат в „ченгеджийница”, цитира някои от аргументите „против” Търновалийски. Той беше категоричен, че опозицията не одобрява измененията, свързани със служебните правоотношения на митническите служители. ”Предложението за полагане на психотестове при встъпване или повишаване в митническата администрацията противоречи на Закона за държавния служител и на Конституцията”, подчерта Георги Търновалийски. Според него митническата администрация няма експертизата за провеждане на подобни тестове и вероятно ще трябва да ги възлага на външна организация срещу заплащане. ”Служителите се лишават от възможност да обжалват решенията във връзка с резултатите от тестовете и това е нарушение на конституционни права. С такива тестове бяха уволнение десетки митничари през 2010-2011г и сега България ще плаща 2,5 млн.лв на възстановените митнически служители”, припомни Търновалисйки като допусна, че евентуалната цел на законодателните изменения е разчистване на митниците. Народният представител разкритикува и законодателното намерение на управляващите за прехвърляне на функция „Продажби на конфискувано в полза на държавата имущество” от НАП в „Митници”. ”Онзи ден обединяваха администрациите, днес прехвърлят дейности, утре ще е нещо друго”, коментира управленската непоследователност на мнозинството Търновалийски. Според него обаче тези действия създават напрежение в приходните агенции и се отразяват негативно на  фиска.
 
Георги Търновалийски е вносител на предложение за процедурни правила за избор на гуверньор на БНБ
 
Пловдивският народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски е вносител на предложение за изработване на процедурни правила за избор на Управител и Управителен съвет на БНБ. ”Освен от левицата, предложението  е подкрепено още от Патриотичния фронт и ББЦ. Надявам се, че ще бъде включено в дневния ред на Народното събрание за следващата седмица”, заяви пловдивският депутат. Според него, след като има процедури за избор на управители на НЗОК, НОИ и Сметната палата, логично е да има такива и за гуверньор. ”Нямаме претенции към качествата и експертизата на представения от ПП ГЕРБ кандидат, с който се срещнахме и ние, но смятаме, че трябват повече прозрачност и конкурентен избор”, посочи Търновалийски. По думите му политическите сили и обществени организации трябва да имат право да предлагат подходящите експертни фигури, предвид и последните събития около БНБ. ”На 10 октомври изтича мандатът на настоящия гуверньор и УС на националната банка. Съгласно Закона за БНБ- новият екип и управител трябва да бъдат избрани от НС три месеца по-рано и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата”, обясни Георги Търновалийски.
 
Георги Търновалийски: Пловдив е на опашката по усвояване на европейски средства в областта и в България
         
“Пловдив е на опашката по усвояване на европейски средства не само в България, но и в областта”, заяви народният представител. Той цитира данни за далеч по-малки общини, които печелят милиони от европейските програми. По думите му обективната статистика сочи, че за 4 години това управление на Пловдив има един спечелен и реализиран проект – реконструкцията на Цар Симеоновата градина. Той подчерта, че само дни след грандиозното откриване  се е видяло колко некачествено е изпълнението, коментира депутатът.
 
Търновалийски отново обясни, че Големият воден проект е тотално провален, а обясненията за реализация в следващ планов период не отговарят на истината. ”Ще трябва ново кандидатстване, нови процедури и подписване на договор. Управляващите в града изгубиха 145 млн. лв безвъзвратно – това е истината”, категоричен бе Търновалийски. Как ще извършат същия проект със същите дейности на по-ниската  стойност от 99 млн.лв? – пита той и в актуалния си въпрос към министъра на МОСВ, чийто отговор очаква на петъчния парламентарен контрол.