Манол Генов: По- добре да се дават пари за превенция, вместо по спешност

Юни 01, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 957

  ”След дълго чакане най-накрая получих отговор кога ще се случи ремонтът на единствения път от община Лъки към вътрешността на държавата”

 
”След дълго чакане най-накрая получих отговор кога ще се случи ремонтът на единствения път от община Лъки към вътрешността на държавата”. Това заяви на пресконференция депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов. Той обясни, че този път, вследствие на снеговалежи, е в изключително лошо състояние и  дори  регионалният министър, в своя отговор признава, че в  действителност третокласният  път  Юговско ханче - Лъки  не отговаря на своя клас, не може да изпълнява функциите си, което налага да бъде реконструиран. ”При извършени проверки е констатирано частично разрушение на конструкцията на пътя и цялостно разрушение на банкета, свличане на земна и скална маса и разрушена подпорна стена с дължина от около 30 м. За осигуряване безопасността на движението участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Въпреки спешността му, според министър Павлова процедури по неговото реконструиране е планирано да започнат чак през  четвъртото тримесечие на тази година. Същевременно рекламираме  колко пътища строим, реновираме и откриваме.... След като констатациите са, че вследствие на преовлажняване има срутвания на скални маси, защо ще се стартират  така наречените «спешни дейности» по пътя далеч във времето”, пита народният представител.
 
Според него е по-добре държавата да започне да отпуска средства за превенция, вместо да реагира при спешни дейности и да харчи двойно и тройно повече пари.
 
Манол Генов: Пътят може  да е общински, но  планината не е на кмета
 
”Очаквам държавата да свърши своята работа и да помогне за укрепването на пътя от Асеновград към селата Лясково, Яврово и Добралък, който е затворен от миналата седмица заради пропадане”, каза още Манол Генов. По думите му община Асеновград вече е готова с проектната документация, но държавата отново проявява мудност в действията си, тъй като още на 8 април от  община  Асеновград са алармирали за проблема,  а до 28 април са били  готови с разработен конструктивен проект. „Проектът е за укрепване на всички свлачища по общинския път, тъй като  това срутване е във верига свлачища, които засягат и републиканския път Асеновград – Смолян”, заяви той. Генов обясни, че Община Асеновград все още чака становище  от държавната фирма „Геозащита”,  оторизирана от МРРБ, които да дадат становище, на база на което Междуведомствената комисия  за възстановяване и подпомагане  да предостави средства за укрепванията и ремонта на пътя. По предварителни сметки става дума за около два милиона лева. „Планината  не е на кмета, вярно е, че общинската пътна мрежа е на общината, но във  функциите на кмета е редовната поддръжка и  текущ ремонт”, каза Манол Генов. По думите му държавата е тази, която трябва да се намеси и да помогне, на която и да е община, за да се преодолеят последствията от природни бедствия, още повече, че  от много време се  предупреждева, че тези три села  има опасност да останат без връзка с  общинския център. „Да, държавата може да каже ,че това не засяга много хора, но все пак в тези три села има жители, започва туристическият сезон, хотели и къщи за гости са недостъпни, както и посещенията на Асеновградската крепост”, обясни депутатът.