Валентин Ламбев: „Имената на героите остават в паметта ни със значението на техния подвиг!“

Юни 01, 2015 Новини БСП 0 879

Поклонение по случай 71 години от битката на Горнооряховския партизански отряд в местността „Тасладжа” и 2 юни - Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България организира Общинският съвет на БСП Стражица

Поклонение по случай 71 години от битката на Горнооряховския партизански отряд в местността „Тасладжа” и 2 юни - Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България организира Общинският съвет на БСП Стражица.

На мястото, където преди 71 години на 29 май 1944 започва една от най-епичните битки на Горнооряховския партизански отряд, се събраха членове и симпатизанти на БСП, за да положат венци и цветя пред паметника на партизаните. Сред официалните гости на честването бяха председателят на Областния и Общински съвет на БСП Велико Търново Валентин Ламбев и народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Мариана Бояджиева.

За историята на Горнооряховския партизански отряд разказа Илиян Маринов. Той припомни, че в горите между селата Теодосиево, Николаево и Стражица отрядът бива обкръжен от няколко хилядна фашистка войска и жандармерия с цел пълното му унищожаване. Битката продължава до 16 юни. Това е и една от най-големите партизански битки в страната. Ръководи се от заместник-командира на отряда Константин Христов с помощта на зам.-политическия ръководител на отряда Кирил Камберов. Отрядът е в състав от три чети с около 70 партизани.

„Историята на партизаните е история на саможертва, висши идеали и прогрес!“, каза в своето слово Валентин Ламбев. „Въпрос на чест, на уважение и достойнство е да признаем, че без жертвоготовността на партизаните, днес България нямаше да е такава, каквато я познаваме. Имената на героите остават в паметта ни не с факта на тяхната смърт, а със значението на техния подвиг!“, допълни още председателят на БСП-Велико Търново. Той припомни, че антифашистката идеология е потъпквала свободния избор. „Нека да спрем вълната от ксенофобия, шовинизъм и неофашизъм, която тласка света към нов кървав апокалипсис!“, призова Ламбев и пожела да са повече сърцатите хора в нашето общество, които преследват високи каузи, а не лична изгода.