Дора Янкова призова министър Танева да се подаде ръка на животновъдите, за да бъдат спасени

Май 29, 2015 Новини БСП 0 1028

  По време на днешния парламентарен контрол народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова призова земеделския министър да се подаде ръка на животновъдите, за да бъдат спасени

 
По време на днешния парламентарен контрол народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова призова земеделския министър да се подаде ръка на животновъдите, за да бъдат спасени. „На всички е известно, че от 1.04.2015г. настъпи краят на 30-годишната ера на млечните квоти. Някои страни дълго работиха за това да се отпусне спирачката на производството, а за други като нашата и Румъния настъпва опасността от свиване на продукцията и увеличаване на вноса“, продължи Янкова. Тя обясни, че в момента сме в динамиката на ежедневното намаляване на изкупните цени. „Има места, където са до 35 ст. Паралелно с това много хората са отчаяни“, каза още тя и даде пример с нейния избирателен район – Смолян. Янкова не отрече, че тези хора са направили пропуски да се преструктурират, но е категорична, че трябва да почувстват държавата зад тях. „В Германия един животновъд получава около 1000 евро на субсидия, а в България е 400 лв.“, обясни народният представител.
 
Светла Бъчварова: Такава криза в българското млечно говедовъдство не е имало
 
„Такава криза в българското млечно говедовъдство не е имало“. Това подчерта народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Светла Бъчварова. Тя попита министъра на земеделието и храните Десислава Танева дали има  цялостна стратегия как и по какъв начин ще бъде преодоляна тази криза. „Наблюдавам цените от 93-та година. Такъв срив в цените - 30%, 40%, 50% за дребните стопанства не е имало“, каза още тя. Бъчварова засегна и друга тема – договорите за ливади и пасища: „Две години от нашата парламентарна група се опитваме да докажем, че трябва да бъде направен анализ на договорите, които са сключени за ливади и пасища и този анализ да отсее тези, които нямат никаква връзка с животновъдството, а ползват европейски средства, да бъдат елиминирани и да предоставят пасищата на действителните животновъди. 2009 година виртуалните животни продължават“, каза още тя.