Георги Гергов: Антифашистката идея е в основата на социалистическата

Май 29, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 1256

  “Антифашистката идея е в основата на социалистическата”

 
“Антифашистката идея е в основата на социалистическата”. Това заяви лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов пред делегатите на Отчетно-изборната конференция на Областната структура на БАС. Форумът се проведе в преименуваната с решение на Градския съвет на БСП зала „Петимата от РМС”, в Голямата къща. “Това е знак към паметта на загинали в Антифашистката съпротива и заявка, че споменът за техния героизъм ще бъде пазен”, стана ясно от думите на Гергов. Той изрази разочарованието си от тенденциозните опити за изопачаването на историческите факти относно постиженията на социалистическата държава. “Отричат всичко, но дори и днес живеят върху това, което сме създали при социализма”, посочи председателят на БСП в Пловдив и областта. Той се обяви срещу неграмотността, хаосa и безпътицата, които се налагат в обществото чрез риториката на пещерен антикомунизъм и подмяна на историческата истина. В обръщението си Гергов посочи причините за разсипването на държавата през последните 25 години. „Време е да се вземем в ръце, защото изборите за местна власт са решаващи, а ние трябва да намерим начин за отстояване на това, което носим в сърцето си”, изтъкна Георги Гергов.
 
Конференцията на БАС в Пловдив област заяви своята подкрепа за социалистическата партия на предстоящия вот. Такова е решението и на Националния съюз на антифашистите, потвърди председателят Чавдар Стоименов. В дискусията се набелязаха конкретни мерки в подкрепа на изборните цели, както и дългосрочни инициативи за опазване на антифашистката идея. Ще бъдат развити различни форми за представяне пред обществото на личностите със заслуги в изграждането на съвременна България, нейната индустриализация, образоването на българския народ и справянето с неграмотността, осигуряването на възможности за труд и почивка, качествени здравни грижи и развита профилактична мрежа.
 
Захари Георгиев, член на ИБ на НС на БСП, предложи как да бъдат включени повече млади хора в запознаването с историята на антифашистката борба за справедливост. Той запозна делегатите на конференцията с решението на националното ръководство да се подкрепи идеята за провеждане на мълчаливо шествие с портретите на загиналите в борбата срещу фашизма, инициирана от техни наследници. „Да си антифашист е виждане за света, не просто членство”, каза Захари Георгиев. Историческото възпоменание по подобие на руския „Безсмъртен полк” ще бъде организирано в навечерието на 9 септември, ангажира се лидерът на социалистите.
 
Конференцията на БАС в Пловдив завърши с избор на председател. Делегатите единодушно гласуваха доверието си на бившия народен представител Маргарита Стоилова. Тя наследява поста от бившия пловдивски кмет Димитър Бакалов.