БСП предлага цялостен пакет мерки, които внасят повече приходи в бюджета на НОИ

Май 29, 2015 Новини БСП 0 732

„Увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране съответно на 40 и 65 години е невъзможно

„Увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране съответно на 40 и 65 години е невъзможно.” Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова пред БТВ. По думите й, това означава до 25 годишна възраст човек да е започнал работа, независимо дали учи висше образование или не, и до 65 годишна възраст да няма нито един пропуснат работен ден. Нинова обясни, че това няма как да се случи, защото безработицата е висока, в годините назад е имало и много работещи в сивия сектор и за работилите при тези условия ще е невъзможно да се пенсионират. „Ние предлагаме цялостен пакет мерки, които внасят повече приходи в бюджета на НОИ и начини как тези пари да бъдат разходвани по-справедливо”, добави социалистката.  Тя обясни, че предложенията на левицата не са популистки, а обосновани, финансово аргументирани, разумни и възможни.  Социалистката бе категорична, че гаранцията пенсионната реформа да бъде устойчива е съгласието в обществото.

„Предлагаме максималният осигурителен праг да се увеличи на 10 минимални работни заплати и от тази мярка в бюджета ще влязат около 200 млн. лв.”, обясни още тя. Народният представител разясни и останалите предложения на БСП, сред които са и  увеличението на вноската за фонд безработица от 1 на 2%, защото безработицата се е увеличила и увеличение на цялостната осигурителна вноска с 2%, което ще донесе 700 млн. лв. „Това означава, че близо 1 млрд. лв. ще влязат в хазната и има от къде да се вземат като приходи”, категорична бе Нинова.  

Тя обясни още, че пенсиите са много ниски и трябва да се преизчислят, защото каквото и да се прави с швейцарското правило, няма начин  хората с най-ниски пенсии да усетят промяната. Нинова добави още, че голяма част от хората, на които не им стига малко, за да се пенсионират, но не ги взимат на работа, защото са възрастни, стоят без никакви доходи и много от тях прибягват до механизма на инвалидните пенсии. „Затова ние предлагаме на хората, на които не им достигат 2 години, за да се пенсионират- да го направят по-рано с 0.4% по-ниска пенсия и да я получават такава до края на живота си. Бюджетът на НОИ няма да бъде нарушен”, завърши Нинова. 

Корнелия Нинова: промяната в Конституцията е формална и няма да се отрази на решението на реалните проблеми в България

Промените в Конституцията представляват една структурна промяна във ВСС и увеличаване на правомощията на омбудсмана. Позицията на БСП е, че тази промяна е формална, структурна и няма да се отрази на решението на реалните проблеми в България”- коментира другата актуална тема Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че  тази промяна представлява опит политически да се овладее съдебната система. По думите й, това ще стане чрез формалното разделяне на ВСС на две части, за да бъде това повод за промяна на персоналния състав и слагане на удобни хора. „Истинската реформа би била тази, която ще реши няколко други въпроса: съдебният процес да стане по-бърз, а да не се точи по 15 години и да приключи по давност;   да стане по-прозрачен и по-справедлив процесът”, коментира Нинова.

Депутатът припомни, че  вчера за ратифициране от парламента е било внесено  споразумение, което не подлежи на ратификация и то е гласувано без  народните представители да видят съдържанието му. „Никой нямаше възможност да се запознае с автентичния текст, а ни бе представен преразказ. Това са сериозни нарушения от страна на правосъден министър, които вкарват и Международния наказателен съд в този спор, защото споразумението касае този съд”, обясни тя.

Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.


Калкулатор: www.bsplb.com