Чавдар Георгиев: Министърът на правосъдието да си подаде оставката заради наложеното закрито заседание на НС

Май 28, 2015 Новини БСП 0 1096

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев поиска оставката на правосъдния министър

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев поиска оставката на правосъдния министър. Причина за това стана закритото днес заседание на Народното събрание. По време на него парламентът ратифицира на първо четене тайно споразумение с Международния наказателен съд. Георгиев определи това като пълен абсурд, защото не е имало никакво основание предметът на ратификационния закон да бъде секретен, както и че самото споразумение не е представено в НС. Той подчерта, че не се знае и в колко екземпляра го има документа. „Направих си труда да го прочета и заявявам, че дори в самия документ пише, че той не е секретен, а само неговото изпълнение би следвало да има поверителен характер”, аргументира се депутатът. По думите му този абсурд е бил наложен по предложение на председателя на НС и е бил подкрепен от управляващото мнозинство без никакво основание. „Днес НС принизи своята роля като законодателния, конституционно определен орган. Някакъв си чиновник някъде договарял тайно споразумение, без  да има никакво основание това споразумение да е тайно”, каза още Георгиев. Според него това е скандал, за който министърът на правосъдието трябва да понесе отговорност.

Чавдар Георгиев призова за медийна и обществена подкрепа и допълни, че от левицата ще настояват второто гласуване на този ратификационен закон да бъде абсолютно публичен.

Румен Гечев: Зулусите в ЮАР постигнаха двустранно споразумение със САЩ, а българското правителство не може

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев припомни, че това е вторият случай, в който управляващите се опитват под извинението за секретност да прокарват решения, които не са аргументирани, а в някои случаи са против интересите на България. Той даде пример със споразумението FACTA между САЩ и България. „Според него нашата държава трябва да изпълнява ролята на чирак - едностранно да обслужва данъчната служба на САЩ, а в същото време те да запазят тайна около законно и незаконно изнесените пари от България в Щатите”, поясни Гечев. Той бе категоричен, че преди второ гласуване от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще продължат да атакуват това проектоспоразумение, което е „унизително и едностранно и се крие зад някакво псевдо секретно писмо”. Според депутата, ако се допусне и второ гласуване на това проекто- споразумение, България ще бъде първата страна от ЕС, първата страна-член на НАТО, която ще поеме едностранно споразумение. „Зулусите от ЮАР са постигнали двустранно споразумение със САЩ, Хондурас също имат двустранно споразумение, а нашето „велико” правителство не може да постигне такова”, заключи Румен Гечев.