Мариана Бояджиева беше част от българската делегация в Рим за 24 май

Май 25, 2015 Новини БСП 0 812

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева бе в състава на българската делегация в Рим, където на 23-ти и 24-ти май беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева бе в състава на българската делегация в Рим, където на 23-ти и 24-ти май беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В първия ден от посещението делегацията беше приета във Ватикана от папа Франциск. Това е традиционна аудиенция при главата на Римокатолическата църква за честването на 24 май. Както е традицията, ръководителят на българската делегация поднесе на папата подарък - дарохранилница с камък от гроба на Свети Иван Рилски. Всеки от членовете на делегацията получи специален плакет лично от папа Франциск. Същия ден членовете на делегацията поднесоха венец пред паметника на Иван Вазов в италианската столица. На 24 май делегацията се поклони на гроба на свети Кирил в базиликата "Сан Клементе". Български духовници отслужиха литургия в църквата „Свети Павел“, която е предоставена от Ватикана за провеждане на църковни служби за българската общност в Рим. На поклонението пред гроба на свети Кирил присъстваха и български ученици от цяла Европа.

„Много силна емоция за мен беше моментът, в който всички българи спотанно запяхме химна „Върви, народе, възродени“ в двора на църквата „Сан Клементе“. В Рим отново зазвуча тази магическа музика във възхвала на делото на двамата равноапостоли Св.Кирил и Методий“, каза Мариана Бояджиева след връщането си в България.