Таско Ерменков: Днес Сливен доказа, че за децата няма граници и разделения. Да последваме примера им!

Май 24, 2015 СЛИВЕН Новини БСП 0 800

"На най-българския празник – 24 май, изпитвам гордост, че съм в Сливен, че представлявам този град в Народното събрание"

"На най-българския празник – 24 май, изпитвам гордост, че съм в Сливен, че представлявам този град в Народното събрание". Това заяви днес депутатът от сливенската листа на БСП лява България Таско Ерменков, който присъства в града на тържествата по случай светлия празник. Редом с кмета на общината инж. Кольо Милев, други народни представители от Сливенски регион и представители на държавната и местната власт и носителят на тазгодишната награда „Аргира Жечкова” – учителката Таня Станчева, Ерменков взе участие в тържествената церемония на площад „Хаджи Димитър” по случай 24-ти май. На площада бяха и председателят на ОбС на БСП в Сливен Атанас Делибалтов, членове на Младежкото обединение на БСП, много граждани, гостите – деца от 13 – те страни – участнички в 19-я Международен детски фолклорен танцов фестивал, учители и ученици.

"Дори и модерните български патриоти не могат да оспорят делото на Светите братя  Кирил и Методий, мисията им във Великоморавия и направеното за целия славянски свят. Утвърждаването на славянската писменост и православието сред славянските народи, първите преводи на евангелията на разбираем за славяните език – това е дело, което ни дава сили и вдъхновение векове наред. И самочувствието, че е направено от двама велики българи и техните ученици, утвърдили държавата  ни като достойна сред другите европейски страни още преди столетия", каза още Ерменков.

По думите му днес Сливен е доказал с присъствието на гости от различни страни, че  за децата няма политика, граници,  предразсъдъци: до малките танцьори от Украйна бяха тези от Русия и Грузия, до представителите на Република Сръбска – децата  от Турция. "Нека тези деца, посланици на красотата и мира,  са пример за нас – възрастните - как да се отнасяме едни с други", пожела Таско Ерменков.

"Няма да си позволя  да говоря днес за проблеми в  образованието и да политизирам празника, но ще подчертая, че ние от БСП  ще се борим неистово,  надявам се и с подкрепата на гражданското общество,  да имаме образование, което интегрира, култура, която обединява, а не разделя децата от малки на бедни и богати", заяви депутатът от левицата. Той призова след като дълги години политици са направили медицината и част от социалната сфера бизнес, нека поне образованието остане обществено и да не се стига до промените, по силата на които ще се взема от парите за обществено образование, за да се дават за частно обучение на „избрани”.

Таско Ерменков присъства и на награждаването в община Сливен на отличили се през годината ученици в състезания и олимпиади.