Мариана Бояджиева: Управляващите бавят наредби за професионалното образование

Май 22, 2015 Новини БСП 0 723

  „Ако министерството на образованието не спазва закона, какво да очакваме от другите образователни структури, институции и гражданите

 
„Ако министерството на образованието не спазва закона, какво да очакваме от другите образователни структури, институции и гражданите. Това показва, че управляващите не се интересуват достатъчно от въпросите на професионалното образование, които според нас са възлови за българската образователна система“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева от парламентарната трибуна.
 
Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев обясни, че през месец януари е изтекъл срокът за подготовка на наредбите на министъра на образованието и науката по чл. 9А, ал. 4, чл.17А, ал. 5, чл.32Е, ал. 7 и чл. 40, ал.10. „Искам да припомня, че наредбите са задължително условие, за да може да работи Законът за професионалното образование“, допълни Бояджиева. Тя коментира, че благодарение на зададен въпрос от БСП по темата, още на  11 март, е ускорена работата по изготвянето на наредбите. „Искам да подчертая, че имаме сериозно закъснение в сроковете, защото този закон беше приет с консенсус от народните представители от 42-ро НС и наредбите трябваше да бъдат изработени до месец януари тази година“, каза още тя. Бояджиева уточни, че от отговора на министъра на образованието проф. Тодор Танев става ясно, че има публикувана една наредба, още една е обсъдена, трета, която сега се представя за бележки и по последната фактически тепърва сериозно ще се работи. „Ще припомня, че народни представители от  управляващото мнозинство участваха активно в разработването и в приемането на тези наредби в Закона за професионалното образование в миналото НС. Всичко онова, което се изговаря в публичното пространство по отношение на необходимостта от прилагане на обучение чрез работа, дуалното обучение, в някаква степен остава една реторика“, посочи народният представител. По нейните думи забавянето на държавен орган, само по себе си, има опасност да компрометира държавните институции. „В този смисъл, очакваме работата, която трябва да бъде свършена, да продължи и да имаме в срок необходимите документи“, заключи Мариана Бояджиева.