Чавдар Георгиев: ГЕРБ блокира приключването на ОП „Околна среда”

Май 21, 2015 Новини БСП 0 1175

„Колегите от ГЕРБ предлагат да направим нещо, което само ще забърка една голяма каша, която всички ще сърбат в бъдещи периоди”

„Колегите от ГЕРБ предлагат да направим нещо, което само ще забърка една голяма каша, която всички ще сърбат в бъдещи периоди”.  Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените на Закона за данък върху добавената стойност. Според него по същество този законопроект е извънреден, защото не може със задна дата да се преуреждат данъчни отношения. „Това досега не е правено никога. Как така ние ще върнем право на данъчен кредит от 1.1.2007г.?”, попита той. Георгиев е категоричен, че ако предложението се приеме, ще се предизвика безусловна необходимост от финансова корекция по отношение на одобрените проекти по ОП „Околна среда”, включително и по такива, които са завършили вече. „Как на практика ще възстановим ДДС на общините и ВиК-дружествата? Това има пряко отношение към Закона за бюджета за тази година. По същество се блокира приключването на ОП „Околна среда”, подчерта народният представител. Той попита дали този законопроект е съгласуван с МС и партньорите от ЕС. „А утре, ако кажат, че това е недопустима държавна помощ? Какво ще правим? И кредитът, който одобрихте няма да ви стигне, за да върнем средствата към ЕК”, допълни депутатът. По неговите думи предлаганият законопроект има две основни цели – да се подпомогнат общините, затънали във финансови задължения във връзка с изпълнение на ВиК-проектите и донякъде да се подпомогнат ВиК-дружествата, които стопанисват инфраструктурата за водоснабдяване и канализация. „Като цяло това е добре, но не по този начин може да се реализира тази цел”, заключи Чавдар Георгиев.

„Ако има неразплатени доставки от началото на 2007г, какъв е проблемът с този закон, помагайки на общините, да помогнем и на бизнеса и да задължим общините да се разплатят”, предложи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. 

 

Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.

Калкулатор: www.bsplb.com