Илияна Йотова: Механизмът за България и Румъния е изчерпан

Май 20, 2015 Новини БСП 0 1139

  "В момента ЕК наблюдава две страни - България и Румъния - за напредъка в борбата с организираната престъпност, корупцията и прането на пари, но този механизъм е изчерпан и неработещ"

 

"В момента ЕК наблюдава две страни - България и Румъния - за напредъка в борбата с организираната престъпност, корупцията и прането на пари, но този механизъм е изчерпан и неработещ". Това заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова по време на обсъждането на четвъртата директива на Европейската комисия за борба с прането на пари. Според нея има нужда от цялостна политика с обвързващи закони и общ подход за борба с корупцията в ЕС. "Докладът за корупцията на комисар Малмстрьом показа огромни размери на корупция и организирана престъпност във всички страни. Три законодателни пакета са приети до този момент в битката с "прането на пари". За съжаление резултатите са много по-слаби от очакванията ни. Престъпността е гъвкава и винаги на една крачка пред нас. Нещо трябва да се промени", подчерта тя. Според нея Европа трябва да бъде лидер в борбата с данъчните измами и данъчните убежища. "Трябва ни общо европейско законодателство и сближаване на наказателните норми в държавите членки, за да не се възползват трансграничните престъпни мрежи от различията и вратичките в националните закони", добави евродепутатът. Йотова също така изрази надежда тази политика да бъде основна част от новата стратегия за сигурност до 2020 г.

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент успя да защити предложението си към директивата за създаване на публичен регистър за действителните собственици на капитали и активи в компаниите и тръстовете. Достъп до този регистър за действителните собственици ще имат единствено тези със "законен интерес". В текста няма категорично описание на това какво означава "законен интерес", което ще позволи на държавите членки, които имат желание за повече прозрачност, да приемат широка дефиниция на това понятие.

Илияна Йотова каза още, че Европейският съюз губи 1 трилион евро годишно от данъчни измами, укриване на данъци и пране на пари.

 

Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.

Калкулатор: www.bsplb.com