Атанас Мерджанов за Закона за НСО: БСП няма да подкрепи узаконяването на статуквото

Май 20, 2015 Новини БСП 0 1023

„Проектът на закон за НСО има една-едничка цел - да узакони състоянието, в което службата функционира от 1991г

„Проектът на закон за НСО има една-едничка цел - да узакони състоянието, в което службата функционира от 1991г. до сега. И БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да да го подкрепи. Той не отговаря на нито един от проблемите, свързани с функционирането на тази служба”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. Той обясни, че според левицата НСО няма място при президента, чиито функции не са да е „главен държавен охранител“. „НСО трябва да се превърне в стегната, елитна структура, пазеща силно застрашен ограничен кръг лица”, коментира той. По думите му обаче предлаганият закон не защитава обществения интерес, а е написан от НСО за НСО с особена загриженост да не се накърнят чувствата на президента. Социалистът подчерта, че е обяснено защо се запазва военният статут на служителите – поради „особения характер на дейностите, свързан с изпълнение на държавната служба”, но няма нито ред за това, кое налага да се затвърди сегашното положение - оставането на тази служба към президента. „Ясно е, че запазването на военизирания характер на службата има за цел да оправдае подчинението на върховния главнокомандващ”, заяви той. Мерджанов бе категоричен, че няма логично обяснение за нежеланието за реформа на НСО. По думите му е трябвало авторите да си направят труда да приравнят военните звания, които предвиждат за НСО, с тези на останалите военнослужещи. Той обясни, че военните звания, които законопроектът предвижда да се присвояват на сержантите и офицерите от НСО, се различават от тези по Закона за отбраната и въоръжените сили. Той откри и друго  противоречие-  НСО да се грижи за охраната на определените в него лица - т.нар. лична охрана. „Оказва се, че НСО е специализирана военизирана държавна служба към президента, лицата, които охранява са само тези, определени със закона, но охраната на обекти може да й се възлага и от правителството.  Това недомислица ли е или вратичка, през която и правителството да се ползва от услугите на НСО?”, попита зам.-председателят на групата на левицата. Той подчерта, че НСО служи за охрана, за да опазва живота и здравето на застрашени поради функциите си лица, а не за украса, престиж или символ на социално положение.

Красимир Янков:  Трябва да се чуе мнението на хората преди да се вземе решение за НСО

"За БСП е особено важно каква ще е обществената позиция по време на обсъждането, какви претенции ще има към предлаганите промени обществото. Гражданите трябва да са тези, които ще дадат обществената поръчка за предлагания закон”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. По думите му политиците трябва да вземат едно подобно решение, едва след като са сигурни, че по този въпрос има широко прието становище. Той припомни, че на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е призовал за публичен дебат с неправителствените организации, експерти, граждани. И попита защо няма такова обсъждане. „Вие доказахте, че не се вслушвате в мнение, различно от вашето при обсъждане на промените в закона за МВР, но поне можеше да се чуят аргументите за и против предложени текстове и регламент за да са наясно всички с предлагания закон”, зави Янков. Соред него не е важен само дебата, дали службата да е на подчинение на президента, а и чувствителността на обществото към НСО. „С така предложения закон регламентирате кои са охраняваните лица, създавате условия да се заплаща услуга охрана на национална служба”, заяви той. Депутатът от левицата призова управляващите да неманифестират с това, че след 25 години ще има закон. „Досега също с други актове се регламентираше работата на НСО и тя изпълняваше функциите си. Чуйте първо хората как искат да работи такава служба и кой да бъде в обхвата на такава служба”, заключи Красимир Янков.

 

Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.

Калкулатор: www.bsplb.com