Ангел Найденов: Законът за военното разузнаване е добра нормативна основа

Май 20, 2015 Новини БСП 0 984

  „Със Закона за военното разузнаване ще разполагаме с една нормативна основа”

 
„Със Закона за военното разузнаване ще разполагаме с една нормативна основа”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов. По думите му основен плюс на закона е регламентирането и структурирането на разузнавателната дейност на трите нива – стратегическо, оперативно и тактическо. Според него положителна промяна е и изваждането от сивата зона на нормативната уредба на служба „Военна информация” и очертаването на статута, назначаването, подготовката, кадровото развитие и изпълнението на службата на служителите й. „Достойнство на закона е и регламентирането на  дейността на службата и сътрудничеството и обмена на разузнавателната информация с партньорските служби”, заяви Мерджанов. По думите му именно тези предимства на закона определят и позицията на левицата да го подкрепи.
 
Ангел Найденов подчерта, че са отчетени бележките от предварителните обсъждания на пакета от закони, както и бележките на самите служби за: архива, кадровия състав, по отношение на чуждестранните граждани сътрудници на военното разузнаване и за отговорностите, които са свързани със служителите под прикритие.
 
„Законът е най-добрият отговор на съмненията за дублиране на функции, разпиляването на ресурси и нездравословна конкуренция между военното разузнаване и ДА „Разузнаване”, заяви Найденов и добави, че това важи и за съмненията, изказани в пленарна зала и предложенията за сливане на двете служби. По думите му не са му известни случаи на дублиране на обекти на дейността на службите, а тези с дублиране на информация са изключително малки. „Назначението на новия шеф на служба „Военна информация” противоречи на поне 3 точки от предлагания закон. Питам се, не е ли това причината да се избърза с избирането на новия директор на служба „Военна информация”, каза още бившият военен министър. Той подчерта, че това назначение не отговаря на изискването за политически неутралитет, защото е откровено политическо назначение.
 
Атанас Мерджанов: Ще се борим за повече яснота в механизма за взаимодействие между отделните структури
 
"В сравнение с останалите проектозакони за промени в сектор Сигурност,  съдържанието на този закон – и като философия, и като нормативни текстове, е в достатъчна степен безспорно и ясно." Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. Той обаче подчерта, че по време на разглеждането на законопроекта преди окончателното му приемане БСП положи усилия за усъвършенстване, подобряване на отделни негови разпоредби- като например повече яснота в механизма на взаимодействие между отделните структури в системата на военното разузнаване.
 
Категорично сме против обединяването на цивилното и военното разузнаване
 
„Категорично отстояваме  позицията си, заявявана и при предишните обсъждания на подобен законопроект в 41-то Народно събрание, против обединяването на цивилното и военното разузнаване”, заяви Мерджанов. Според него самостоятелността на тази служба се предопределя най-вече от специфичния характер на информацията, както и на нуждите, за които тя се придобива и анализира в интерес на отбраната на страната ни. „В тази връзка не бива да се подценяват и рисковете, пред които сме изправени поради близки до нас въоръжени конфликти”, подчерта зам.-председателят на групата на  левицата. „Странно е, че именно един от най-яростните поддръжници на сливането на военно и цивилно разузнаване, Йордан Бакалов, бе назначен за шеф на службата”, подчерта той. Мерджанов попита къде е отишло професионалното отношение на правителството към службите. Той подчерта, че Румяна Бъчварова оглави МВР, което е политическо назначение, за което ГЕРБ носи своята отговорност, Служба „Военна информация” обаче не е ведомство. „Политическото ръководство се осъществява от министъра на отбраната, а началникът е професионален ръководител. Трябваше да се намери фигура, професионално свързана с военното разузнаване, а не политик, който се е изказвал по темата само колкото да каже, че службата трябва да бъде закрита, а досиетата, съдържащи данни на чуждестранни сътрудници- разсекретени”, заяви говорителят на БСП. Мерджанов подчерта още, че биографията на Йордан Бакалов не съответства на предвидените в предложения от управляващите закон изисквания за длъжностна. „Какво значи това? Вие предлагате закон, който самите вие не спазвате. Вземате решение в седмицата преди да разглеждаме законопроекта”, възмути се той. По думите му мнозинството очаквате първо да се приеме закон, после да се каже, че той не е добър и да бъде променен по тяхно усмотрение. „Това е унизително. Парламентът не е гумен печат на волята на изпълнителната власт и щом мнозинството приема това сервилно поведение, то ние, от опозицията не сме съгласни”, категоричен бе той. Мерджанов подчерта, че БСП ясно ще се противопостави на промени между първо и второ четене, които да пригодят закона за даден човек.
 
Иван Иванов: „Военна информация” трябва да изпълнява задачи предимно на МО
 
"Законът представя целите и задачите на разузнаването на въоръжените сили и коректно определя взаимоотношенията на съответните служби с партньорите от НАТО и ЕС. Важно е и категоричното заявяване, че службата няма да получава задачи от вътрешно политически характер и да събра такава информация." Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Иван Иванов. Той подчерта обаче, че службата „Военна информация” е второстепенен разпоредител на бюджетни средства от Министерство на отбраната и е коректно да работи по задачи именно от него, а не по целият спектър от задачи от националната сигурност, които са записани в закона. 
 
Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.
Калкулатор: www.bsplb.com