Емил Райнов: В здравеопазването нещата са трагични

Май 19, 2015 Новини БСП 0 1013

  "В здравеопазването нещата са трагични"

 
"В здравеопазването нещата са трагични". Това коментира народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов на кръгла маса по темата, организирана от председателя на групата на левицата в СОС Милка Христова и общинския съветник Анна Славова. Форумът е част от поредицата дискусии, които провежда Градският съвет на БСП в София. 
 
“Ние си знаем, че нещата в здравеопазването са трагични. Още повече, че вече се говори за нещо безпрецедентно - обединяване на държавна с общинска собственост. Няма никакво правно основание за такова нещо”, категоричен бе Емил Райнов. По думите му затова и се e стигнало до протеста на медиците от онкодиспансера в Благоевград. „Начело на това недоволство беше кметът на града, който е от ГЕРБ. И точно той протестира срещу своя министър. Какво се случва?”, попита народният представител. Той уточни, че голяма част от тези диспансери, предимно онкодиспансерите, са били оборудвани с модерна техника по европроекти. По думите му средствата от тези проекти са предоставени с условието, че в следващите 5 години то няма право да си променя собствеността. „Ако това се случи, ще трябва да връща парите. И никой не се замисля за това. За пореден път се създава напрежение сред колегите. В момента лекарите от всички диспансери са готови за протести", категоричен бе той.
 
Емил Райнов коментира и обединението на 9 болници в София. "Събират ги в някакво гражданско сдружение с някаква шапка. От една страна целят намаление на администрацията - ще икономисат пари. От друга обаче създават нова администрация и идва въпроса - кой ще плаща? Отговорът е, че пак болниците ще плащат. Т.е. хаосът, който съществува, се засилва все повече и повече", допълни депутатът.
 
Народният представител от БСП обърна сериозно внимание на неумението на Столична община да се възползва от средствата по европейски проекти. "Важното е общинското здравеопазване да може да види онези европроекти, по които би могло да кандидатства за пари”, обясни той. Емил Райнов посочи, че вече е минал един проект, който е завършил печално: "Спри и се прегледай!" „Осигуряваше европейски пари за профилактика, за скрининг на онкозаболяванията. Къде беше Софийска община? Акцентирам точно върху този проект, защото преди около месец в СОС мина гласуване за пари за скрининг. Само че тези пари можеше да бъдат осигурени по европроекти, а средствата, които сега отделиха за това, можеше да отидат другаде, където е належащо. Парите от Европа така и не можахме да ги усвоим. А сега вадим средства от бюджета за това”, обясни той.
 
Емил Райнов засегна и проблема с липсата на възможности за профилактика и превенция. "Тези неща са най-близо до хората. От тях всички имаме нужда, за да не стигаме до болниците за активно лечение”, каза той. Райнов изрази мнение, че има още много да се прави в областта на здравеопазването в столицата. По думите му това е в ръцете на бъдещия общински съвет. „Можем всичко да си говорим, но най-важно е какво ще решат съветниците в него”, посочи Райнов. Народният представител обясни, че гласовете в СОС се броят по същия начин, по който и в парламента. „Може да имаш прекрасна идея, ако не събереш гласовете, за да я приемат, тя си остава само пожелание. Ние можем да поемем ангажимент да реализираме много неща, но трябва да имаме възможността да ги изпълним. Трябва да имаме мандат. А мандата го дава избирателят. Затова нека всички заедно да подходим по-сериозно. Да гласуваме, да дадем мандат и после да изискваме. Защото отстрани е лесно да се говори", каза още Емил Райнов.
 

Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.

Калкулатор: www.bsplb.com