Не може бюджетът на Столична община за здравеопазване да е 13 милиона лева, а за ремонт на "Лъвов мост" да отделят 28 милиона

Май 19, 2015 Новини БСП 0 855

Столична община заделя само 1% от бюджета си за здравеопазване в София и усвоява едва около 80% от него

Столична община заделя само 1% от бюджета си за здравеопазване в София и усвоява едва около 80% от него. Скандалния факт изнесе председателят на политическата група на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова. Тя води кръгла маса на тема "Здравеопазването в столицата". Форумът е част от поредицата дискусии, които организира Градският съвет на БСП в София. Освен Милка Христова, в обсъждането на проблемите в здравеопазването в столицата се включиха депутатът от левицата Емил Райнов, бившият министър на здравеопазването Таня Андреева, професор Невена Цачева, общинският съветник Анна Славова, както и много лекари-специалисти и представители на граждански сдружения. На кръглата маса присъства и лидерът на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов, под чиято егида се провежда поредицата от тематични събития.

"Все още липсва станалата прословута вече общинска здравна карта, както и национална. Това води до порочните идеи, битуващи в главите на някои общинари и ръководители на СО, да закриват общински лечебни заведения заради финансови проблеми. И това да е без да отчитат необходимостта от здравни услуги по районите в София”, коментира Милка Христова. По думите и за годините, през които тя е общински съветник, в бюджета се отделя само 1% за здравеопазване. „Зад този процент стои сумата от 13 181 000 лева. Само за съпоставка ще спомена, че капиталовата програма на СО е около 700 милиона лева. И от нея за миналата година само за ремонт на "Лъвов мост" бяха отделени 28 милиона лева. На всичкото отгоре, въпреки оскъдните средства, които планират за здравеопазване, успяват да усвоят едва около 80%, което е много тревожен факт”, подчерта тя. Христова обясни, че за капиталови разходи на общинските болнични заведения, както и на тези за извънболнична помощ, които разполагат с много остаряла вече материално-техническа база, се отделя сумата от 1 071 000 лева. А от тях за миналата година са усвоени само 28%. „И пак едно сравнение ще дам - в момента тече ремонт на НДК за 13 милиона лева. Само за две от тоалетните там са отделени 280 000 лева. От всички тези факти мога да направя само един извод - управляващото мнозинство в София в момента крайно неглижира темата "здравеопазване" в столицата. Това е много тежък дефект в реализацията на местната политика. От години здравеопазването не е приоритет в Столична община и е време да обърнем сериозно внимание", категорична бе тя.

От групата на БСП в Столична община посочиха 11 конкретни проблема на общинското здравеопазване, на които трябва да бъде обърнато много сериозно внимание. Освен липсата на общинска здравна карта, те акцентираха най-вече на липсата на здравни кабинети в общинските училища, както и на медицински сестри в детските градини. Общинските съветници от левицата изготвиха и списък с идеи за разрешаване на тези проблеми, освен това посочиха възможности за развитие в сектора. Основен акцент в тях е превенцията и профилактиката по отношение на социално значими заболявания.

 

Изчислете вашият данък с калкулатора на БСП. Той цели да онагледи разликите в данъчното облагане на доходите на физическите лица, каквото е сега, при действащото законодателство с данък от 10%, и онова, което би се получило, ако законопроектът за въвеждането на прогресивното подоходно облагане на БСП Лява България бъде приет.

Калкулатор: www.bsplb.com