Кристиан Вигенин: Докладът за ТТИП не е толкова оптимистичен, колкото го представят

„Докладът не е толкова положителен и оптимистичен  по отношение на ТТИП по начина, по който министър Лукарски  и вицепремиера Кунева го представиха

„Докладът не е толкова положителен и оптимистичен  по отношение на ТТИП по начина, по който министър Лукарски  и вицепремиера Кунева го представиха. Те завиха, че го подкрепят без да е ясно дали ще го има и какво ще се съдържа в него. Призовавам правителството да поиска анализ за ефектите върху икономиката от него”.  Това заяви по време  на дискусията след представянето на  доклада на Европейския съвет по външна политика  „Ново начало  на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство” народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин. Той изрази надежда, че ще бъде прието предложение преговорите и споразумението да станат част от програмата на Народното събрание. „Сега текат преговори и е моментът нашите притеснения да бъдат поставени”, каза още Вигенин. Той подчерта, че ако това споразумение бъде подписано, то трябва да се ратифицира от ЕП, но и националните парламенти. По думите му ако имаме по-ясна позиция, подкрепена от националния парламент,  и ЕК ще бъде по-внимателна какво преговаря.

Таско Ерменков: Споразумението трябва да бъде съобразено с интересите на гражданите

„Държим да бъдем равноправни и да имаме споразумение, което не да отваря вратите на Европа за всичко, а да бъда съобразено с интересите на европейския гражданин”. Това зави народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков по време на дискусията. Ерменков обясни, че има две алтернативи: да се подпише едно по-ограничено споразумение с постигане на времеви граници преди президентът на САЩ Обама да слезе от длъжност или да се постараем да направим нещо, което да е по-обхватно, за което ще трябва повече време и има риск дали ще бъде постигнато. По думите му първият вариант, към който според него върви ЕК,  има риск – при него е записано, че не се изисква ратификация от националните парламенти. Без анализ според него и без икономика, без енергетика, без храни, без химия, без услугите в обществения сектор и комуналния сектор за какво ще става въпрос – само за тарифи и за визи. „Тогава за какво всеобхватно споразумение говорим?”,  попита Ерменков.

Народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов попита какво е основанието да назоват доклада, който правителството и мнозинството подкрепят „Ново начало  на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство” и дали първият старт е бил порочен и се налага нов такъв.  По думите му ако условието за постигане на целите е Европа да подпише договора, възникват сериозни проблеми или Европа ще бъде принудена да направи компромиси, за които ЕП ще трябва да се произнесе.