Депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обсъдиха рисковете, свързани с Трансатлантическото търговско инвестиционно партньорство

Май 13, 2015 Новини БСП 0 1116

БСП е единствената политическа сила в България с позиция по въпроса На дискусия, организирана от Фондация „Солидарно общество“ и Фондация „Фридрих Еберт“, народните представители  от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин и Георги Божинов обсъдиха с неправителствени организации, синдикати и учени различи аспекти от подготвяното търговско и инвестиционно споразумение между ЕС и САЩ, по-известно като ТПТИ

БСП е единствената политическа сила в България с позиция по въпроса

На дискусия, организирана от Фондация „Солидарно общество“ и Фондация „Фридрих Еберт“, народните представители  от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин и Георги Божинов обсъдиха с неправителствени организации, синдикати и учени различи аспекти от подготвяното търговско и инвестиционно споразумение между ЕС и САЩ, по-известно като ТПТИ. Те изказаха своите опасения относно ефектите и последствията от сключването на споразумението. Според тях България, в лицето на отговорните институции, трябва да заеме много по-активна позиция в защита на националния ни интерес, на българските производители, на социалните и екологични стандарти. И двамата народни представители заявиха недоумение от пълното бездействие по този въпрос от страна на управляващата коалиция и правителството. Кристиан Вигенин припомни отказа проблемът да залегне в Годишната програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз, а Георги Божинов подчерта, че до момента БСП е единствената политическа сила с ясно изразена позиция, приета още на 7 ноември 2014г. от Националния съвет на партията.

Общите притеснения на участниците в дискусията се свързват както с пълната липса на прозрачност на преговорния процес, така и с евентуални негативни последици, засягащи въпроси като добива на шистов газ, въвеждането на ГМО култури в селското стопанство, закриването на цели отрасли в следствие нарастването на конкуренцията, натиск върху доходите и загуба на работни места.