Георгиев към вицепремиера Дончев: Подкрепяте ли връщането със задна дата на правото на данъчен кредит за ДДС от 2007г. насам?

Май 13, 2015 Новини БСП 0 1153

„Подкрепяте ли предложението за промени в  закона за ДДС, с които да се възстанови връщането със задна дата на правото на данъчен кредит за ДДС от 2007г

„Подкрепяте ли предложението за промени в  закона за ДДС, с които да се възстанови връщането със задна дата на правото на данъчен кредит за ДДС от 2007г. насам”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. Той обясни, че това предложение е внесено от Диана Йорданова и Менда Стоянова със ЗИД на закона за ДДС. „Смисълът на законопроекта е да се създаде законово основание да се възстанови със задна дата правото на данъчен кредит за ДДС от 2007г. насам за общините, които не са го използвали за БИК проекти, включително и по ОП „Околна среда”. Това съществено променя финансовите параметри на одобрените, а и някои завършени и отчетени проекти по ОПОС”, обясни Георгиев. Той попита дали това  е допустимо на този етап и няма ли да се изисква преразглеждане и преутвърждаване на всички анализи по разходи и ползи за проектите по ос 1 на ОПОС за предходния период, в които ДДС е разглеждано като невъзстановимо и за това е допустимо като разход, няма ли така да се създадат и пречки за приключване на 1 етап от програмата ОПОС и дали това е съгласувано с Брюксел.  „Да не стане така, че вместо да усвояваме евросредства, всичко да го хвърлим за тежест на бюджета и върху плещите на данъкоплатеца”, подчерта депутатът от левицата.

Не споделяме решаването на проблемите на парче

Чавдар Георгиев заяви, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настоява проблемите на общините, които са се натрупали през първото управление на ГЕРБ, да се разрешат максимално бързо и ефективно. „Не считате ли, че тези проблеми трябва да се решават комплексно, а не схематично. Не споделяме решаването на проблемите на парче, което е стил на управляващите”, категоричен бе депутатът от левицата.