Янков към вицепремиера Бъчварова: Какви мерки ще предприемете за справянето с хаоса в подмяната на личните документи?

Май 13, 2015 Новини БСП 0 1285

„Какви са причините и какви мерки сте предвидили за преодоляване на настъпилия хаос и затруднения за гражданите и как ще намалите времето, което е необходимо да загубят хората за подмяна на документите за самоличност?”

„Какви са причините и какви мерки сте предвидили за преодоляване на настъпилия хаос и затруднения за гражданите и как ще намалите времето, което е необходимо да загубят хората за подмяна на документите за самоличност?”. Този въпрос отправи към вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. Той обясни, че в последните дни сме свидетели на огромни опашки, хаос и затруднения при издаване на личните документи. „Хиляди граждани губят по цели дни, прекарвайки времето в опашки пред паспортните служби  в Районните управления на МВР. Голяма част от нашите сънародници ще прекарат отпуските си, чакайки да подменят личните си документи”, каза още Янков. По думите му през последната седмица сме чули обяснения като: „проблем с централен сървър в София, който забавил издаването на документи за самоличност“; „с настъпването на летните месеци, по традиция хората по-масово подменят документите си“ и т.н.„Госпожо министър, създаването на затруднения на гражданите при получаване на услуга, показва липса на умения за управление и организация на административните услуги в повереното Ви ведомство”, заяви депутатът от левицата.

Бъчварова отказа да отговори, тъй като имало такъв въпрос към нея за парламентарния контрол и обеща да се подготви за тогава. „При условие, че този проблем е от повече от 10 дни, Вие нямате готовност да отговорите какви мерки ще  предприемете. Обяснявате, че правите анализ на ситуацията. Сега ли разбрахте, че над 1 милион български граждани ще подменят личните си документи?”, попита още Янков. По думите му би следвало МВР да има тази превантивна информация и да се подготви, за да не губят българските граждани времето си по опашки.

„Г-н Премиер Вие наблюдавате сектор сигурност и административните услуги в МВР също са част от ангажиментите на правителството. Бягането от отговор е доказателство, че вие нямате капацитета и не знаете какво да правите и току-що предупредихте българските граждани, че трябва да отделят от отпуските си, за да могат да имат нови документи за самоличност”, заключи Красимир Янков.