Мая Манолова: Две години комисията за конфликт на интереси работи в незаконен състав

Май 13, 2015 Новини БСП 0 815

Мнозинството в НС отхвърли предложението на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в  дневния ред за тази седмица да бъдат включени промените в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

Мнозинството в НС отхвърли предложението на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в  дневния ред за тази седмица да бъдат включени промените в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Мая Манолова заяви, че тази тема е важна за обществото - за това как се упражнява властта, в чий интерес работят хората, които заемат високи публични позиции и дали отстояват добросъвестно публичния интерес или са подвластни на неправомерни влияния и работят в частен и корпоративен интерес. Манолова подчерта, че тази тема е станала особено актуална със скандала с тефтерчето на Филип Златанов и изчезването му. „Междувременно Филип Златанов мина през две съдебни инстанции, а промените в закона за конфликт на интереси още отлежават в шкафчетата на председателя на НС и на председателя на правната комисия. Ясно е как се работеше за предотвратяване на конфликт на интереси и на корупция- тефтерче по тефтерче. Сега работата се е променила – работи се дрон по дрон и кмет по кмет”, заяви народният представител. Тя обясни, че притесненията са, че на есен дроновете ще отлетят, както отлетя и тефтерчето на Златанов и удобните на властта кметове и други публични фигури ще продължат необезпокоявано да работят както са работили до момента – не в обществен интерес.

Манолова заяви и, че вече две години комисията за конфликт на интереси работи в незаконен състав с трима от петима членове, като и тримата са в условията на ротация. "Ако наистина искате да гоните конфликта на интереси и корупцията, би следвало да сложите на дневен ред разглеждането на този закон”, заключи Манолова.