Към прогресивни, проспериращи и стабилни общества по пътя на присъединяване към ЕС

Май 11, 2015 Новини БСП 0 1222

Декларация Към прогресивни, проспериращи и стабилни общества по пътя на присъединяване към ЕС   През  последните две десетилетия ПЕС, заедно със своите сестрински партии от Западните Балкани, работи активно за насърчаване на процеса на европейска интеграция на региона, и поставяше на преден план социалдемократическите ценности като солидарност, социална справедливост и защита на основните права и свободи

Декларация

Към прогресивни, проспериращи и стабилни общества по пътя на присъединяване към ЕС

 
През  последните две десетилетия ПЕС, заедно със своите сестрински партии от Западните Балкани, работи активно за насърчаване на процеса на европейска интеграция на региона, и поставяше на преден план социалдемократическите ценности като солидарност, социална справедливост и защита на основните права и свободи.
 
Икономическата и финансова криза остави своя отпечатък върху Европа като цяло и особено върху Западните Балкани:  безработицата се увеличи значително и социалните гаранции са поставени под въпрос. Някои страни, както в рамките на ЕС, така и извън него, трудно поддържат стандартите в опазване на основните човешки права като свободата на печата и независимостта на съдебната система.
 
Конфликтите на Изток и на Юг от ЕС създават нови рискове за стабилността в Югоизточна Европа. Активното  сътрудничество между  страните в региона и едно по-силно ангажиране на Европейския съюз могат да дадат солиден отговор на предизвикателствата пред сигурността,политическите и енергийните предизвикателства.
 
За да засилим нашето сътрудничество със страните от Западните Балкани, ПЕС извежда на преден план следните приоритети:
 
1. Гарантиране на европейската интеграция на страните от Западните Балкани
 
Ние, европейските социалисти и социалдемократи, вярваме, че е от жизненоважно значение запазването на реална и отворена перспектива  за членство в ЕС пред страните-кандидатки  от Западните Балкани. Като политическо семейство най-силно ангажирано с интеграцията на страните от Западните Балкани, ние доказахме нашата недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на региона през последните години. Това е не само  продължение на европейския проект за мир, но може да укрепи социалния и икономически просперитет и на старите, и на новите страни-членки.
 
12 години изминаха от момента, когато в Солун  ЕС заяви своя ангажимент към страните кандидатки и страни в процес на присъединяване. Европейската перспектива пред Западните Балкани трябва да бъде засилена и да получи нова енергия. Не можем да оставим набраната инерция да се загуби; единственият път напред е пътят към членството в Европейския съюз. Ние трябва да насърчаваме правителствата  и партиите на страните-кандидатки да осъществят необходимите реформи, с което ще дадат солидни аргументи на силите, подкрепящи разширяването. Ние също бихме искаме да стимулираме партиите в региона да работят заедно и да продължат техния конструктивен диалог.
 
2. Борба с ограничаването на основните свободи в региона
 
Една от основните цели на политиката на разширяване винаги е била създаването на стабилно и демократично съседство, изградено на принципите на мира, свободата и правата на човека. Въпреки че това първоначално дава тласък за реализиране на основни демократични реформи, слабият прогрес в преговорния процес  и загубата на интерес към ЕС, доведе до отстъпление от темата за човешките права. Много страни загубиха темпо, с авторитарните режими във възход и в новите членки и в страните-кандидатки, както и с основните свободи, изложени на риск. Свободата на медиите е особено застрашена.
 
Засилването на национализма и авторитаризма не е изолиран въпрос; и страни-членки от ЕС и страни извън ЕС бележат покачване на екстремисткия вот, който, насочван от популистки послания и колеблива икономика, процъфтява за сметка на традиционните демократични политически партии.
 
Засилването на екстремизма и национализма е общо предизвикателство, пред което сме изправени всички. Като европейските социалисти и демократи ние трябва да продължим да насърчаваме справедливи и приобщаващи общества, основани на правата на човека и основните свободи. Засилването на десните и популистки партии не може да ни накара да изоставим нашите основни общи ценности. Особено в този момент, ние трябва да покажем разликата и да стигнем до хората с нашите прогресивни послания.
 
3. Повишаване на сигурността и енергийната независимост
            
Две големи международни кризи се развиват в непосредствена близост до Балканите - Украйна и т.нар. Ислямска държава. Тези конфликти повдигат въпроси не само за необратимостта на постигнатата през последните 10-15 години стабилност и сигурност.
             
Като ПЕС ние искаме стабилна и сигурна Европа. Не можем да позволим нарастващата глобална несигурност да отклони Западните Балкани от техния път към по-нататъшно развитие и интеграция в ЕС. Нито можем да приемем какъвто и да е опит за подхранване на настроения на национализъм, на етническо и религиозно съперничество.  ПЕС насърчава ЕС и страните от Западните Балкани да работят заедно, за да гарантират стабилността и сигурността в региона. С цел стимулиране на стабилността, ние подкрепяме по-нататъшната интеграция на Западните Балкани в международни мрежи.
 
Ние сме в подкрепа на по-нататъшната диверсификация на енергийните доставки на ЕС и вярваме, че Югоизточна Европа може да играе важна роля в този процес. ПЕС ще работи заедно със своите сестрински партии от региона за утвърждаване на всички Балкански страни като силен и надежден партньор на Европейския енергиен съюз. ПЕС ще окуражи Европейската комисия, в сътрудничество с националните правителства в ЮИЕ, да инвестира в развитието на липсващата енергийна инфраструктура, особено що се отнася до газовите междусистемни връзки и възобновяемите енергийни източници. По този начин ще допринесем за постигане на тройна цел: повишаване на енергийната сигурност, създаване на растеж и работни места и защита на околната среда.
 
4. Насърчаване на социалното и икономическо развитие
 
Разширяването винаги е бил отличен инструмент за стимулиране на растежа и заетостта в нови страни-членки и в страните-кандидатки. То стимулира държавите да отворят пазарите си, да реформират своите икономики и да реализират необходимите административни реформи за насърчаване създаването на благоприятен климат, за засилване на растежа и инвестициите. И новите страни-членки, и страните-кандидатки се възползват от новата динамика, създадена от новите потребители и пазари, влизащи в ЕС. В същото време процесът на присъединяване помогна на страните-кандидатки да засилят социалното измерение на тяхното развитие, с въвеждането и прилагането на високи стандарти в политиките за социална сигурност, трудовото законодателство, достъпа до социални услуги. ПЕС остава загрижена за използване на възможностите за социално благоденствие  и развитие от страна на гражданите на страните-кандидатки преди и след присъединяването им към ЕС.
 
Докато новите страни-членки бяха тежко засегнати от влиянието на финансовата и икономическа криза, и последващите  политики на строги икономии, последиците бяха много по-мащабни в някои страни от Западните Балкани. По-малко от половината от населението в трудоспособна възраст има работа и регионът е с най-високото ниво на  младежка безработица в Европа.
 
Младите хора са двигателят на нашите общества и икономики и на тях трябва да им бъдат предоставяни всички възможности да реализират своя потенциал. Младите хора от региона могат да се превърнат в решаващ фактор за икономически растеж.
 
Ние, европейските социалисти и демократи, вярваме че трябва да се инвестира в младите хора. Ние трябва да обучаваме хората, така че техните умения да отговарят на търсенето на пазара. Инвестициите в иновации, енергетика и инфраструктура, заедно с по-тясна интеграция и регионално сътрудничество ще поставят основата за по-стабилни икономики.
 
Ние вярваме в консолидацията на социалната държава в Югоизточна Европа, основана на развитието на обществените услуги, включително образованието, грижите за децата и здравеопазването, за подобряване качеството на живота на хората и гарантиране на преразпределението, както и на социалния, икономическия и регионален просперитет. ПЕС отново заявява своята решимост да подкрепя борбата срещу бедността и социалното изключване на хората в най-неблагоприятно положение в региона.
 
Предизвикателствата, пред които сме изправени, често пъти са еднакви.  Заетостта, сигурността, енергийната сигурност и основните права са водещи за всички нас. Изправени сме заедно и пред намаляване на подкрепата на социалдемократическите партии. Трябва заедно да се изправим пред тези предизвикателства и да намерим общи решения.