Търновалийски за търговските вериги: Да бъдат така добри да работят по правилата

Май 11, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 611

  “Законодателната инициатива за търговските вериги е част от политическите ангажименти на БСП и е важна за българските производители

 

“Законодателната инициатива за търговските вериги е част от политическите ангажименти на БСП и е важна за българските производители.” Това каза на редовната си пресконференция пловдивският народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. Той припомни, че Законопроектът за защита на конкуренцията беше приет в миналия мандат, но президентът му наложи вето. “Целта на нашето предложение е чрез закон да подкрепим производителите на български стоки, работните места на хората в тези фирми и в този смисъл да подкрепим бюджета чрез приходите, които влизат от родното производство”, посочи Търновалийски. Той обясни, че в мотивите си вносителите са стъпили върху две групи аргументи – европейската практика и декларацията на производители в България.

Европейските държави са решили въпроса с т.нар нелоялни практики по различни начини – законодателно, чрез Етичен кодекс или чрез правила за свободна търговия. “Ние виждаме решението на проблема по законодателен път, защото българските производители искат от нас да им помогнем, за да продължат да произвеждат, да осигуряват препитание и да внасят данъци. Затова декларацията на 1500 български компании, в които работят повече от 130 000 работници и които осигуряват прехраната на над 600 000 български граждани, е адресирана до Народното събрание”, поясни финансистът. 

Предложените от левицата текстове премахват такси като напр. такса рожден ден, които налагат търговските вериги на българските производители и доставчици. Забранява се прехвърлянето на риска обратно към доставчика, ако магазинът не е продал стоката му. Ограничението за родните производители и търговци да продават свободно и да договарят пазарни цени свободно с трети лица извън договора им в търговската верига също отпада. Сроковете за плащания не могат да са до 6 месеца, а до 60 дни, както е регламентирано в Търговския закон.

При обсъждането на законопроекта представители на търговските вериги заявили, че лошите практики вече били премахнати, но обявили, че ако текстовете бъдат приети, цените на стоките ще скочат. “Не виждам логика за повишаване на цените”, категоричен е Търновалийски и допълни: “Тези инвеститори да бъдат така добри да работят по правилата, както го правят в страните, от които идват.” Той се надява парламентарното мнозинство да прояви разум и да приеме закона. На журналистически въпрос дали веригите имат силно лоби в НС, Търновалийски отговори, че предложението на левицата среща най-силен отпор сред реформаторите и ГЕРБ.

Георги Търновалийски: Администрацията има всички лостове и механизми да противодейства на сивия сектор

“Справедливото разпределение на данъчните тежести е основната цел на внесения от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Законопроект за данъците върху доходите на физическите лица”, каза  Георги Търновалийски. Той обясни, че скалата, предложена от левицата, е съобразена със средномесечната работна заплата и линията на бедността у нас. „Облагането на доходите се променя след 1550 лв, а минималната работна заплата няма да бъде облагана. За работна заплата от 2000 лв увеличението на данъка е 34 лв, за 2500 лв – 94, за 5000 лв – 490 лв, а за горницата над 10 000 лв данъкът е 27 %”, изтъкна Търновалийски. На внушенията, че ставката е прекалено висока, бившият заместник финансов министър отбеляза, че почти всички европейски страни имат прогресивно подоходно облагане. В законопроекта са включени елементи на семейно подоходно облагане чрез текстовете, предвиждащи необлагаемият доход за всяко следващо дете да нараства. На коментарите, че промените ще доведат до разширяване на сивата икономика, финансистът отговаря: „Администрацията има всички лостове и механизми да противодейства на сивия сектор.” Според депутата плоският данък вече изигра своята роля и сега е времето да се помисли за фиска и справедливото разпределение на данъчната тежест.