БСП - Сливен се включи в честванията за 175 годишнината от рождението на Хаджи Димитър

Май 11, 2015 СЛИВЕН Новини БСП 0 905

Председателят на Общинския съвет на БСП - Сливен Атанас Делибалтов, членове на местната организация и младежи социалисти поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци по повод 175-та годишнина от рождението на воеводата

Председателят на Общинския съвет на БСП - Сливен Атанас Делибалтов, членове на местната организация и младежи социалисти поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци по повод 175-та годишнина от рождението на воеводата. Събитието бе организирано от Община Сливен и бе част от програмата на майските дни "Сливенски огньове" 2015.

„Общоградското  поклонение в Сливен е доказателство, че и днес ние, потомците на Хаджи Димитър, отдаваме заслужена почит на една от най-значимите личности на българските националноосвободителни борби - Хаджи Димитър, заяви след церемонията на обновения площад в града Атанас Делибалтов.

Чинтуловата чета при ПМГ „Добри Чинтулов”, ученици от сливенските училища, много гости и граждани участваха в ритуала, в който участваха и кметът на Сливен инж. Кольо Милев, както и народни представители, общински съветници, представители на Областна администрация, кметове на населени места. В деня на годишнината, отбелязана в Сливен, бе открита и изложба в зала "Май" на общината, организирана от Регионалния исторически музей.  Изложбата е под надслов „В името на драгоценното ни Отечество” и  е посветена на живота и делото на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. 11 табла със снимков и текстов материал за воеводите могат да се видят експонирани до 20 май, след което ще бъдат предоставени на електронен носител на всички учебни заведения и населени места, носещи имената на сливенските воеводи. 10 май е обявен за ден на Хаджи Димитър през 1999 г. с решение на Общинския съвет – Сливен, а началото на организираните тържества по повод рождението и подвига на Хаджи Димитър е през 1883 г.

Вчера лидерът на социалистите в Сливен Атанас Делибалтов посрещна дъщерята и внучката на загинал руски войник, погребан в подножието на паметника на Съветската армия в местността Хамам баир в града. Както вече информирахме, сливенските социалисти присъстваха на церемонията по отбелязване на 70-та годишнина от края на Втората световна война и  отдадоха почит на загиналите съветски войници във Втората световна война, присъстваха и  на откриването на паметна плоча в Градската градина, в чест на героите – победители от  войната от признателните поколения.