Румен Гечев: Европа нямаше да бъде същата, ако го нямаше 9 май

Май 09, 2015 Новини БСП 0 867

„Европа нямаше да бъде същата, ако го нямаше 9 май

„Европа нямаше да бъде същата, ако го нямаше 9 май. Бих обвързал днешния голям празник - Денят на Европа и победата над фашизма, и с всички загинали българи, сражавали се срещу хитлеризма. Дължим на всички тези хора една голяма признателност.” Това заяви народният представител от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев по Дарик радио. Той е категоричен, че има световна история, която всеки трябва да знае. По този повод Гечев коментира и случилото се вчера в парламента, по повод Декларацията за 9 май, като бе категоричен, че не е нужно да се шикалкави с фактите. „Това е насилие над здравия разум. Има исторически факти, които са безспорни”, подчерта той.

"Говорейки за свободата и отечеството ни, може да се обвърже с тези думи и случващото се у нас между търговските вериги и производителите", смята професорът по икономика. „Не защото тези вериги са врагове на родното производство, а защото, поради слабости в законодателстовото в България и силното му изоставане от това в другите страни, у нас позволихме да се наруши балансът на интересите между търговските вериги и българските производители, при което интересите на последните са накърнени”, подчерта Гечев. По думите му БСП е изнесла много факти, които сочат за неравнопоставеност в отношенията между вериги и производители. „Вече има хиляди оплаквания от български производители срещу веригите”, заяви Гечев. Той обясни също, че регулациите в другите европейски страни са много по-силни, от колкото у нас. Гечев посочи като пример промени в законодателството на Полша, където е внесена промяна, с която се наказва продавачът с до 10% от оборота му, ако нарушава Закона за конкуренцията там, както и лична финансова глоба за мениджъра, разпоредил се да бъде нарушен споменатият закон, като санкцията за него достига почти 500 000 евро.

По отношение на заплахата от веригите, че ще се повишат цените, ако конкуренцията на пазара се засили, проф. Гечев бе категоричен, че няма такъв случай в света и България не може да бъде никакво изключение. Той каза още, че ние не трябва да сме съгласни с това печалбата на търговските вериги да бъде изнасяна от страната ни.

„Предлагаме и въвеждане на понятието значителна пазарна сила”, посочи Гечев и обясни, че няколко вериги имат контрол на концентрация на пазара на хранителните стоки. По думите му в Северна Европа тази концентрация на веригите, продаващи хранителни стоки, е 70-90%. „В Южна Европа е около 40%, а търговските вериги у нас твърдят, че този процент е около 30%, като останалите 70% са в малките търговци - е съвсем ясно е, кой има пазарната мощ да влияние върху доставчиците в България”, категоричен бе Гечев.

БСП предлага още да се сключват типови договори, за да не може голямата търговска верига да изнудва производителите да се съгласяват с най-благоприятните за веригата условия. „Дори установихме, че някои вериги променят договори със задна дата - взимат стока от производител и се разплащат с него след месеци”, обясни той. По думите му санкцията от 10% от оборота за предходната година за нелоялна конкуренция, наистина е жестока, но фирмата трябва сама да си направи сметка дали ще нарушава закона или ще го спазва.

Друг проблем, според Гечев, е фактът, че ако производител предложи собствената си фирмена марка на верига и започне да продава в нея, то веригата му забранява да продава в България със собствената му марка. „Това е грубо нарушение на европейското законодателство”, категоричен е депутатът. Той каза също, че някои вериги не плащат нито една стотинка данък в България. „Питам също някой чувал ли е търговска верига да е осигурила пазари извън страната на български производител. Аз лично не съм”, отбеляза още той.

Професор Румен Гечев обясни също, че производителите в Европа разчитат и на 70 млрд. евро субсидии, докато ние имаме ограничение за ползването им. "От друга страна лихвите, които плащат нашите производители, са по-големи в пъти от лихвите, които плащат производителите в Европа и затова българските трудно могат да се конкурират на европейските пазари", обясни Гечев. „Като добавим и натиска от чуждите вериги, шансът българска фирма да продава на Запад е изключително трудно”, каза още той.