Над 1000 пловдивчани манифестираха на Главната за 1-ви май

Май 01, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 948

С лозунгите „Хляб! Солидарност! Справедливост!”, „Не на бедността!” и „Труд и демокрация” над 1000 пловдивчани минаха по Главната в Деня на труда и работническата солидарност

С лозунгите „Хляб! Солидарност! Справедливост!”, „Не на бедността!” и „Труд и демокрация” над 1000 пловдивчани минаха по Главната в Деня на труда и работническата солидарност. Първомайската манифестация, организирана от БСП-Пловдив, тръгна от пл. Римски стадион и стигна до пл. Стефан Стамболов. Колоната поведоха червените  общински съветници, младежки лидери и ръководството на пловдивската структура . Настоятелният призив „Време за справедливост!” обедини множеството от митинга, който се проведе до Общината. В речта си Елена  Енева, пловдивският председател на НС „Защита”, акцентира върху болезнените за пловдивчани теми – Белодробна болница и общинското образование. Тя изтъкна, че в лицето на социалистите техният синдикат среща съмишленици в отстояването на каузи. „Застанете и вие до нас, призова Енева пловдивчани, за да бъде нашият град независим и достоен”.

Народният представител Георги Търновалийски честити празника на своите съграждани и припомни, че в Пловдив 1-ви май се отбелязва най-напред  с протест през 1893 година. „И днес имаме поводи да сме недоволни, защото България няма работеща икономика, която да създава заетост и доходи за хората! Родният бизнес не се управлява по правилата за ефективен мениджмънт, а зависи от настроенията и благословията на управляващите. Нарушени са фундаменталните пазарни принципи, а властта изсмуква ресурсите на държавата и енергията на нацията. С всеки изминал ден все повече живеем на кредит”, каза депутатът от БСП лява България. Той посочи, че управляващата коалиция лишава страната ни от възможности да бъде суверенна, а нацията ни – достойна, здрава и образована. От речта му стана ясно, че и в перспектива не се очакват по-добри дни. „Само за половин година законодателните инициативи на управляващите гарантираха формиране на листа на чакащи пациенти, отнемане на средства от държавните и общински училища в полза на частните, пенсионна реформа, която обрича българите да работят до сетния си дъх, и натовариха с безпрецедентен дълг няколко поколения” – аргументира се Георги Търновалийски. Той заяви категорично, че БСП ще продължи да защитава справедливите очаквания на българите.

Заместник-председателят на ГС на БСП – Пловдив Атанас Петков обясни, че в Деня на левия печат младите пловдивски социалисти застават зад каузата за медиен плурализъм и свободата на словото, която осигурява всички останали демократични и граждански права. „Журналистите трябва да имат правото и условията да упражняват свободно професията си, защото те са гласът на нацията”-посочи той.

 

Митингът в Пловдив завърши с дълго първомайско хоро около фонтаните.