Михаил Миков: Трудът очаква повече справедливост от държавата и властта

Апр 30, 2015 Новини БСП 0 1531

  „Трудът е в основата на всичко и той очаква повече справедливост от държавата и властта”

 

„Трудът е в основата на всичко и той очаква повече справедливост от държавата и властта”. Това заяви по БНТ председателят на БСП Михаил Миков. По думите му усещането за несправедливост и неравенство в обществото расте. В тази връзка той обяви, че лозунгът на утрешното шествие и митинг, организирани от левицата, е „Време е за справедливост”. „Той не се изчерпва с един ден и с един празник”, категоричен бе Миков. Той покани всички, които искат да празнуват Международния ден на труда, да отидат утре в 10:00ч. пред Народното събрание..

Михаил Миков коментира искането на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за въвеждане на прогресивно облагане на доходите от догодина, като разясни, че за до 2 средни работни заплати, възлизащи на 1500 – 1600лв., хората ще получат отстъпка, особено тези на минимална заплата, на които правителството е отнело по 408 лв., годишно. „Всички знаем, че в България са най-бедните работещи в цяла Европа,  че потреблението се свива, че повтаряните условия – ниски работни заплати и ниски данъци, не са накарали чуждите инвеститори да тичат към България”, продължи председателят на БСП. По думите му в условия на криза 1-2 процента трупат, а другите обедняват.

 

 

Социалната държава не е химера, а начин на мислене

 

Според Миков в държава с голям бюджетен дефицит, където трябва всичко да се реже, има начин за лява политика и даде пример: „Ограничените средства за образование не ги разпределяш с частните училища, а ограничените средства за здравеопазване ги насочиш така, че да организираш достъпа на гражданите, които имат ниски доходи, а не да ги караш да доплащат или чакат”. Той допълни, че днес управляващите натрупват реформи на несправедливостта. „Социалната държава не е химера, а начин на мислене”, категоричен бе лидерът на левицата. Той продължи, че във всяко време има разлика в лявата идея, но има неща, които нямат промяна  - усещането за свобода, искането за справедливост, по-голямата солидарност между хората.

Помолен да коментира подкрепата на първо четене за закона за търговските вериги на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, Миков изрази предположение, че получената подкрепа е заради обществените дискусии, заради очакванията на хиляди български производители, които всеки ден са в пресата на веригите. „Надявам се, че ще получим подкрепа и на второ четене”, каза още той.

Миков заяви, че от левицата не са съгласни с промени в Конституцията и съдебната реформа. Той бе категоричен, че един такъв проект на конституционни промени не бива да бъде разпространяван без подпис по пощенските кутии на депутатите.

 

По темата с КТБ и дейността на синдиците председателят на БСП изрази мнение, че сигурно ще се върнат някакви пари, но въпросът е колко. „Трябва да се видят работещите предприятия и синдиците да направят така, че ако може, тези предприятия да не спират. Става въпрос за един около 10-процентен дял от икономиката”, каза още Миков.