Еврокомисар Димитрис Аврамопулос в отговор на Илияна Йотова : Средиземноморието е от приоритетно значение, но не трябва да забравяме и българо-турската граница

Апр 29, 2015 Новини БСП 0 787

Еврокомисар Аврамопулос заяви, че вниманието на ЕС трябва да бъде насочено не само към Средиземно море, но и към българо-турската граница

Еврокомисар Аврамопулос заяви, че вниманието на ЕС трябва да бъде насочено не само към Средиземно море, но и към българо-турската граница. Той каза това в отговор на изказването на Илияна Йотова - зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя подчерта в речта си пред евродепутатите, че ЕС не се нуждае от политика по бежанския въпрос "на парче" за конкретен регион, а от работещи решения по всички външни граници на ЕС. Това се случи по време на дебата за бежанските потоци към Европа, организиран в ЕП след последната трагедия със смъртта на стотици бежанци и последвалата я извънредна среща на върха в края на миналата седмица. Илияна Йотова се обърна към присъстващите на дебата председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск и колегите си евродепутати с искане за задължителни квоти за преразпределение и презаселване на бежанците. Според г-жа Йотова е необходимо спешно преразглеждане на действащото европейско законодателство относно бежанците, за да има истинска солидарност между всички държави членки в ЕС. Тя поиска от ЕК и Съвета спешни мерки за разбиване на мрежите на трафикантите и сурови наказания за престъпниците, поставящи в риск стотици човешки живота. Българският евродепутат заяви, че е необходима допълнителна помощ за приемателните центрове, особено в страни като България, защото те вече са препълнени и има сериозен риск от колапс и хуманитарна катастрофа. "Животът на бежанците продължава и след тяхното спасяване, те имат нужда от работа, грижи и образование, а справянето с такова предизвикателство не е по силата на сама държава членка", заяви в изказването си в пленарна зала Илияна Йотова.

"Трябва да мислим за преразпределение и презаселване на бежанците сред всички държави членки.", каза Димитрис Аврамопулос пред евродепутатите  "Това е особено важно за нашата страна, защото без задължителни квоти, обвързващи всички държави членки, цялата тежест ще пада върху няколко страни, сред които и България", коментира след дебата г-жа Илияна Йотова.  Тя добави, че очаква с интерес новата цялостна общоевропейска политика в областта на миграцията, която еврокомисар Аврамопулос обяви, че ще оповести на 15 май т.г. "Радостна съм, че еврокомисарят най-накрая призова да не се концентрираме само върху Средиземноморието, но и върху нуждите на българо-турската граница. По същото време преди една година никой не обръщаше особено внимание на България и нейните нужди. Радвам, че многобройните ми разговори с еврокомисар Аврамопулос и други европейски политици най-накрая са ги убедили, че не може да има ефективна европейска политика само за една или друга част на Европа. Всички срещаме държави членки по външната граница срещаме един и същи проблем с бежанския натиск, но условията навсякъде са различни.", заяви след заседанието г-жа Йотова, която е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се изказа в полза на предложението за разпределяне. "С еврокомисар Аврамопулос предлагаме създаването на квоти. Трябва да покажем готовност за географско разпределение на бежанците по цяла Европа. Не можем да оставим само на страните членки, които са директно засеганти от миграционните потоци, сами да управляват всички тези събитие. Трябва да има споделена солидарност.", каза председателят на Европейската комисия. Той добави, че очаква в бъдещият общоевропейски цялостен подход да има добре развити възможности за законна миграция, които ще сложат край на трафикантите и престъпната им дейност и ще спасят животите на стотици мигранти.

Евродепутатите приеха след дебата обща резолюция, подкрепена от почти всички парламентарни групи. "Най-важното за България е, че за първи път беше прието предложението на Групата на социалистите и демократите за обвързващи квоти за разпределянето на търсещите убежище между всички държави членки.", коментира след гласуването Илияна Йотова.