Янаки Стоилов: Повече пари за армията ни – повече бедност за хората, без гаранция за сигурност

Апр 28, 2015 Новини БСП 0 1077

  Увеличаването на средствата за армията ще засили неравенството между хората   „Ние сме против рязкото нарастване на средствата за армията, защото това означава повече неравенство, повече бедност, без да има гаранция за повече сигурност в страната

 
Увеличаването на средствата за армията ще засили неравенството между хората
 
„Ние сме против рязкото нарастване на средствата за армията, защото това означава повече неравенство, повече бедност, без да има гаранция за повече сигурност в страната.” Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването „Референдум” по БНТ. По думите му българите едновременно чувстват подтиснатост, че армията ни не е достатъчно силна, но в същото време хората не са готови да отделят повече средства, защото това означава да се намалят средствата на много други сектори като социалната сфера, образованието, здравеопазването. Той обаче бе категоричен, че когато управляващите осигурят нарастване на БВП, тогава могат да увеличат и средствата за отбрана. „Сега се заявява, че ще закупим една или две ескадрили самолети, какво обаче ще можем да направим с тях?”, попита Стоилов и изрази недоумение от изказването на военния министър по повод предложеният му подкуп. „Военния министър ни казва, че някой нещо му предлагал. Нека прокуратурата да направи своята проверка, за да не се окаже, че или има злоупотреба, или че това е алиби”, каза още зам.-председателят на БСП.
 
„Управляващите или имат противоречия, или не са наясно със себе си по отношение на армията ни. Защото в действащата към момента средсносрочна прогноза на бюджетната програма за 2016-2018 г., са заложени стойности на разходите, които съвсем леко надхвърлят 1%. Сега се събира КСНС и щедро обещава, че в следващите години трябва да достигнем 2%. Тоест да бъдем сред рекордьорите в ЕС”, обясни Янаки Стоилов. Той обаче попита кой точно е упълномощил президента на срещата на върха в Уелс да поеме ангажимент за 2% от БВП военни разходи в следващите години. „Само други две страни-Великобритания и Гърция надхвърлят този процент. А в редица други държави този процент е по-малък от 2%, а в някои страни дори е в рамките на 0.6-0.7%”, обясни зам.-председателят на БСП. Той попита също, защо когато се твърди, че образованието, здравеопазването са приоритет в държавата, само за армията този процент да е фиксиран? 
 
По отношение на бежанците, Янаки Стоилов подчерта, че няма как хората, бягащи от ужаса на войните, да бъдат спрени от Европа, която претендира за хуманност. „ЕК трябва да смени своя подход”, категоричен бе той и допълни, че  направените предложения за справедливо разпределение на бежанците в държавите от ЕС не са били приети.  
 
Накрая Янаки Стоилов призова в навечерието на 70-годишнината от края на Втората световна война, да направим всичко възможно, за да не допускаме България отново да бъде въвлечена във военен конфликт.