ЕК праща експерти, за да ни помогнат при усвояването на средства за регионално развитие

Апр 28, 2015 Новини БСП 0 1181

  България и другите държави членки, които имат проблеми с усвояването на средства по регионално развитие, ще получат експертна помощ на специално изпратени екипи от ЕК, заяви комисарят по регионално развитие Корина Крецу пред евродепутатите-социалисти в Европейския парламент

 
България и другите държави членки, които имат проблеми с усвояването на средства по регионално развитие, ще получат експертна помощ на специално изпратени екипи от ЕК, заяви комисарят по регионално развитие Корина Крецу пред евродепутатите-социалисти в Европейския парламент.
 
Европейската комисия вече е в последната фаза на одобряване на новите оперативни програми на държавите членки за програмния период 2014-2020 г. "Одобрили сме около 63% от програмите, останалите 37% предстои да бъдат приети в периода май-юни 2015 г.", сподели еврокомисар Крецу пред евродепутатите социалисти, членове в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент. Те се срещанаха с нея, за да обсъдят Европейските структурни фондове, изпълнението на оперативните програми и Европейския фонд за стратегически инвестиции.
 
Корина Крецу подчерта, че ЕК възнамерява да помогне на държавите членки, които не се справят задоволително с усвояването на евросредства, за да могат да поемат възможно най-много пари до края на декември 2015 г. от изминалия финансов период. Комисар Крецу добави, че са изпратени специални групи в страни като България. "Обмисляме тези специални групи да останат постоянно в тези държави членки през целия програмен период", каза тя. Според нея България, Италия, Румъния и Словакия са сред страните с най-ниско усвояване на евросредства през програмния период 2007-2013 г.
 
"Сериозно нараства регионалният дисбаланс в цяла Европа, защото продължава подемът при развитите региони, докато при слабо развитите няма особен напредък. Голямо предизвикателство пред всички нас е как да стимулираме частния бизнес да инвестира именно в тези по-слабо развити региони", коментира комисар Крецу проблемите в Шестия доклад на ЕК по кохезионната политика.
 
Корина Крецу ще бъде в България на 28 и 29 май 2015 година.