ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ с декларация по случай 70-та годишнина от победата над фашизма

Апр 28, 2015 Новини БСП 0 1086

Без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа   “Изминаха седем десетилетия от края на най-страшната война в историята на човечеството



Без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа
 
“Изминаха седем десетилетия от края на най-страшната война в историята на човечеството. В  Деня на победата – 9 май, ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма”. Това се казва в Декларация за отбелязване на 70-та годишнина от победата над фашизма, внесена днес НС от председателя на БСП Михаил Миков и зам- председателите на  ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов и депутата от левицата Валери Жаблянов. Социалистите подчертават, че  десетки милиони жертви са дадени в името на тази кауза. „Народите на Европа дължат своята благодарност на страните от Антихитлеристката коалиция и преди всичко на Съветския съюз, САЩ и Великобритания – дали най-голям принос за победата и освобождаването на Европа и света от кафявата чума. Сред тях бяха и над 30 хиляди българи антифашисти и воините от Българската армия. Български антифашисти участваха в съпротивата на други европейски държави”, заявяват още социалистите. По думите им със своя подвиг българските герои са заслужили мястото на България в освободена Европа. Те са категорични, че нашият принос за победата е спасил страната ни от претенциите на съседни държави за ново анексиране на български територии.
 
„Да не забравяме, че без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа”, подчертават от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Според тях днешните политици на Европа не трябва да допуснат скъпото достояние на Победата – европейския и световен мир, да бъдат поставени под опасност. Те призоваха парламентаристите от европейските държави заедно с отстояването на националните интереси, да не допускат насилие и ново разделение на Европа.
 
„Обръщаме се към всички партии, обществени организации и партньорите на България – да пазим мира, да поддържаме политическия диалог за решаване на конфликтите, да зачитаме интересите на различните народи. Само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм за всички хора!”, заключват социалистите.
 
                       
Прилагаме пълният текст на Декларацията:
 
   
Декларация за отбелязване
на 70-та годишнина от победата над фашизма
 
Изминаха седем десетилетия от края на най-страшната война в историята на човечеството. В  Деня на победата – 9 май, ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма.
 
Победата дойде с цената на много жертви. Десетки милиони дадоха живота си в името на тази кауза. Народите на Европа дължат своята благодарност на страните от Антихитлеристката коалиция и преди всичко на Съветския съюз, САЩ и Великобритания – дали най-голям принос за победата и освобождаването на Европа и света от кафявата чума. Сред тях бяха и над 30 хиляди българи антифашисти и воините от Българската армия. Български антифашисти участваха в съпротивата на други европейски държави. Не случайно командващия българската армия  бе поканен на парада на Победата в Москва през 1945 г.
 
Това е признание за ролята на България в решителната битка срещу фашизма и за освобождението на Европа. Със своя подвиг българските герои заслужиха мястото на България в освободена Европа. Нашият принос за победата спаси страната ни от претенциите на съседни държави за ново анексиране на български територии.
 
Победата ни завеща девиза „Никой не е забравен, нищо не е забравено!”. За съжаление днес с тревога констатираме, че някои политици забравят онова, което тласна света към жестокостта и разрушението. Трябва да помним ужасите на войната и милионите жертви, но и да осъзнаваме колко важно е да опазим мира, да пресечем опитите за милитаризация на Европа и за създаване на нови разделителни линии.
 
Да не забравяме, че без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа.
 
Днес в Европа набират сила профашистки организации. Нека да спрем вълната от ксенофобия, шовинизъм и неофашизъм, която тласка света към нови кървави стълкновения. Днешните политици на Европа не трябва да допуснат скъпото достояние на Победата – европейския и световен мир да бъдат поставени под опасност.
 
Призоваваме парламентаристите от европейските държави заедно с отстояването на националните интереси, да не допускаме насилие и ново разделение на Европа.
 
Обръщаме се към всички партии, обществени организации и партньорите на България – да пазим мира, да поддържаме политическия диалог за решаване на конфликтите, да зачитаме интересите на различните народи. Само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм за всички хора!