Михаил Миков: Решенията за бюджета се взимат от МС, не от КСНС

Апр 28, 2015 Новини БСП 0 1787

  „Бюджетът е въпрос, който е в конституционната власт на правителството и на управляващото мнозинство

 
„Бюджетът е въпрос, който е в конституционната власт на правителството и на управляващото мнозинство. Той се формира в съответствие с политиките, провеждани от правителството. КСНС е орган със съвсем друга функция. Когато заяви съветът една такава позиция, касаеща подобна тема той изземва отговорността и правата на МС- той да определи процента от БВП за съответните сектори”. Това заяви на пресконференция председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта и че когато това се залага в хоризонт от 10 години, то би трябвало едва ли не да предопредели твърд процент от държавния бюджет, независимо кое ще е правителството, какво мнозинство има и какви са приоритетите му.  „Фиксирането в такъв орган на твърд процент от бюджета засяга и други ключови сектори”, обясни Миков. По думите му е много хубаво, че президентът е върховен главнокомандващ и се грижи за армията, но е  жалко, че не е и върховен учител и главен лекар, за да мисли по съшия начин и за образованието, и за здравеопазването. „По никакъв начин не оспорваме необходимостта да имаме боеспособна армия. Внимателно вглеждайки се обаче във внесения в края на месец март доклад за отбраната, виждаме разминаване между това, което е внесено като констатации в НС и доклада, който беше представен пред КСНС от министъра на отбраната”, заяви още лидерът на левицата.
 
По думите  му в армията има много проблеми, които не са свързани с техническото равнище на въоръжението ни, а  с желаещите да служат в българската войска като професионални войници, които не само много. „Човешкият фактор и възнаграждението, и мотивацията на хората да служат в нашата армия са също изключително важни”, категоричен бе Миков. Според него проблемът във военния сектор няма да бъде решен само с увеличаване на капиталовите разходи.
 
Атанас Мерджанов: На базата на каква  военна експертиза държавния глава заяви претенции в Уелс?
 
„Още от срещата в Уелс президентът Плевнелиев се нагърби да отстоява и да защитава претенциите на една държава като България, която все пак е с ограничени възможности”. Това заяви пред журналистите зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. По думите му така Плевнелиев е бламирал желанията, целите и очакванията на българските граждани, защото заявените претенции в Уелс са били зад гърба на българското общество. „На базата на каква  военна експертиза държавния ги направи?"- попита Мерджанов. 
 
„Сега изведнъж един КСНС трябва да пренебрегне дискусиите между политическите партии в НС и сам да се нагърби с един ангажимент, който е непосилен за страната”, заяви Меджанов и допълни, че по достоверна информация не само мин.-председателят но и доста министри са изразлизи различни мнения от това, което е било предложено. „Дебатът трябва да се развие първо на база на внесения доклад за състоянието на отбраната за 2014г.  и едва тогава да се преценят възможностите на държавата дали е посилно да се поеме този ангажимент за плавно увеличаване на процента от БВП за въоръжение и модернизация на българската армия”, категоричен бе Мерджанов.