Михаил Миков: На 1 май да заявим гласа си за по- справедлива държава

Апр 28, 2015 Новини БСП 0 2073

„Очевидно тази седмица е посветена на коментари в областта на отбраната по правителствения план, но ние имаме друг дневен ред – този на хората“

„Очевидно тази седмица е посветена на коментари в областта на отбраната по правителствения план, но ние имаме друг дневен ред – този на хората“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция след заседание на ИБ в централата на партията. Според него 1 май е добър повод още веднъж да се акцентира върху неравенствата в доходите, данъчното облагане и необходимостта от по-справедлива данъчна система, свързана с прогресивното подоходно облагане. „Искаме този ден да бъде ден, на който българските граждани заявяват силно гласа си за една по-справедлива държава. Основното послание на нашия Конгрес беше „Време за справедливост“, подчерта Миков.  По неговите думи неравенство и справедливост са двата основни акцента в отбелязването на Световния ден на труда. „Трудовото законодателство е тема, по която ние имаме ясни позиции и те са свързани най-вече със стриктното прилагане и спазване на закона. Когато обаче в условията на неолиберален модел, печалбата е превърната във фетиш, е очевидно, че експлоатацията ще върви по линията на нарушаването на трудовото законодателство“, коментира председателят на БСП. Той припомни, че в предишния си мандат ГЕРБ са искали да наказват работниците, които работят без трудов договор. „Никъде в света няма такова нещо, защото работниците са слабата страна в трудовите отношения и затова международната организация на труда ги защитава“, каза още той. Миков подчерта, че законодателството в цял свят е изградено в защита на работниците, а не на работодателите. „Не може да се наказват работниците, че работят без договори, защото няма завод в света, в който работниците да прескачат оградите и да застават зад струговете без знанието на работодателя“, заключи Михаил Миков.

Атанас Мерджанов: 1 май ще бъде честван от организациите на БСП в цялата страна

„Първи май ще бъде честван официално в цялата страна от нашите общински и областни структури”. Това заяви пред журналистите зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. Като основни сред тях той посочи Благоевград, Банско, Гоце Делчев, Кюстендил, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Варна, Видин, Стара Загора, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Плевен, Враца и др. „Различна е палитрата и начинът, по който ще бъде отразен празникът”, каза още той. Мерджанов подчерта, че на повечето места това ще бъдат митинг-шествие в знак на подкрепа и солидарност с трудещите се в страната и всички прогресивни държави от ЕС и целия свят. Той коментира и че на много места честванията ще бъдат организирани съвместно с партиите от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и със синдикатите. 

Калоян Паргов: Подкрепете не БСП, а стремежа на всички към едно по-справедливо общество

„Ние каним всички граждани и гости на София, всички прогресивно мислещи хора, които си дават сметка за неравенствата в обществото, в което живеем, да подкрепят не БСП, а стремежа на всички към едно по-справедливо общество, защото времето за това е дошло“. Това заяви председателят на Градския съвет на БСП-София.  Той съобщи, че митингът в София започва в 10:30 часа и ще протече като шествие към Борисовата градина, където ще има кратка политическа част и празник на левия печат.