Росен Малинов: Заседанието на НС зададе критерии за това с кои партии БСП може да се коалира за местния вот

Апр 27, 2015 Новини БСП 0 1306

„Акцент на провелото се в събота заседание на Националния съвет на БСП бяха два основни материала: Критерии за оценка и издигане на кандидатите за кметове и общински съветници от името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и коалиционната рамка за местните избори”

„Акцент на провелото се в събота заседание на Националния съвет на БСП бяха два основни материала: Критерии за оценка и издигане на кандидатите за кметове и общински съветници от името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и коалиционната рамка за местните избори”. Това каза пред БНТ председателят на Комисията по взаимодействието на БСП с политическите партии към НС на БСП Росен Малинов. Той обясни, че коалиционната рамка е била обстойно обсъдена преди това на две заседания – в Изпълнителното бюро на НС на БСП и с коалиционните партньори от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – и едва след това е влязла за обсъждане на пленума на левицата. Малинов допълни, че в нея са залегнали няколко акцента:

„Зададени бяха критерии с кои партии БСП може и с кои не може да се коалира, защото местните избори не позволяват явяване с единна национална формула, както на парламентарните и не на последно място – влиянието на корпоративни интереси при избирането на партньори  и влизането в  безпринципни коалиции бе предотвратено”, обяви Малинов. "На Конгреса приехме стандартите за лява политика. Тези от кандидатите  за кметове и за общински съветници, които ги признават и в тяхната предизборна платформа те са застъпени, ще получат подкрепа", категоричен бе той.

Малинов добави, че отговорността – и политическата, и личната – е на местните ръководства, тъй като им е дадена достатъчна свобода в тези коалиционни рамки да сформират местните коалиции. „На първо място ние ще бъдем заедно с коалиционните си партньори от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, с тях ще имаме общи листи за общински съветници, а на места и общи кандидати за кметове. Ще се коалираме и със структури на гражданското общество, като патриотични организации”, обяви социалистът. Той бе категоричен, че БСП няма  да се коалира с партии, които провеждат или одобряват антисоциална политика. По думите му, в това число влизат и партиите от управляващата коалиция, тъй като те са приели един антисоциален бюджет и заедно са взели колосален заем. Росен Малинов обясни, че заемът е част от съображенията на социалистите, тъй като, когато държавата поема 16 млрд. лв. нов дълг, това ще се отрази на бюджетите и икономическото състояние на общините. „Няма как да имаме общи листи за общински съветници с АБВ, но не изключвам там, където има стойностна кандидатура за кмет да имаме взаимодействие”, заяви социалистът.

Малинов коментира, че на заседанието на НС е повдигнат въпросът за оставката на Драгомир Стойнев като зам.-председател на партията, но БСП е демократична партия и това е нормално. Той подчерта, че въпросът все пак не е бил разискван, защото Стойнев не е присъствал и няма как в отсъствието му  да бъде взимано такова решение.