МО в БСП – Бургас направи първото си дарение от кампанията „Солидарно четене“

Апр 25, 2015 Новини БСП 0 1109

Младежкото обединение в БСП  - Бургас осъществи първата от поредица дарителски акции от кампанията си „Солидарно четене“

Младежкото обединение в БСП  - Бургас осъществи първата от поредица дарителски акции от кампанията си „Солидарно четене“. С помощта на доц. Маруся Любчева младите социалисти предоставиха близо 500 книги на бургаското читалище „Фар“. В дарителската кампания се включиха както няколко местни издателства, така и широк кръг от бургаската общественост предоставяйки частица от себе си и дарявайки книги от личната си библиотека. Гости на тържественото връчване бяха Николай Тишев, председател на Областният съвет на БСП, Евгений Мосинов, председател на Общинският съвет на БСП, членове на младежкото обединение, дарители и много приятели на книгата.

„С този акт отдаваме почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството“, сподели Христо Панайотов, областен координатор на МО в БСП – Бургас и организатор на събитието.

Сред участниците в събитието се зароди идеята с подобна дарителска акция да се събере българска литература за българската диаспора в Украйна.  

Днес читалищата продължават да играят своята съществена роля в обществото с многообразието от културно-просветни дейности, а също и благодарение на обстоятелството, че все още успяват да поддържат и развиват най-голямата мрежа от общодостъпни библиотеки в страната. За нас е важно да спомогнем за тяхното по-добро бъдеще развитие. Тази кампания има за цел  да покаже, че солидарността, активните действия за справяне с несправедливостта в проблемните области на различните обществени сектори не е еднократно действие, което е продиктувано от конкретен повод, а е всекидневен ангажимент, който ние осъзнаваме и с вашата подкрепа  желаем да изпълняваме като отговорни за бъдещето си граждани, преди всичко.

Ето защо МО на БСП провежда национална кампания „Солидарно четене“, чиято цел е да подпомогне читалищата в цялата страна посредством даряване на художествена, специализирана и друга литература; популяризиране на  читалищната дейност чрез различни акции и местни кампании; спомагане за възобновяването на интереса на хората към дейността на читалищата; подпомагане на читалищата в малките общини, в които средствата за тяхната пълноценна дейност са недостатъчни.