Миков за юбилея на жените социалистки: ОЖС е нужна и важна част от БСП

Апр 25, 2015 Новини БСП 0 2121

  „Искам да ви поздравя за тази кръгла годишнина

 
„Искам да ви поздравя за тази кръгла годишнина. Вие, жените успяхте да създадете една организация, която наистина е нужна и важна част от БСП. Вие всеки ден упорито доказвате дори на невярващите от мъжкия пол, че сте силни, политически активни, борбени и можете да защитавате не само вашите права, а и на всички български граждани”. Така председателят на НС на БСП Михаил Миков се обърна към стотиците жени, събрали се да отбележат 10-тата годишнина на Обединението на жените-социалистки. Той благодари на председателя на ОЖС Катя Николова за неуморният труд и качества, с които е съумяла да създаде това движение и да увлече много жени в него, и да го направи истинска общност. „Желая ви много здраве, усмивки, мъжете да ви разбират, дори и когато не можем да проумеем някоя ваша битка. Ние се отнасяме към ОЖС не като към една формално създадена организация, за да се изпълнят някакви европейски критерии или защото е модерно. Вие наистина имате силата, знанието и уменията да се борите и да защитавате каузи, които са необходими за всички в България”, каза още той.
 
Катя Николова: В първите редици на битките на БСП ще виждате жените
 
"Ние категорично заявяваме нашето намерение активно да работим за единството в партията, за това в партията да се решават добре проблемите и да се издига авторитетът и имиджа й и тя да печели избори. В първите редици на тази борба ще виждате изключително жените социалистки”. Това заяви по време на честването председателят на ОЖС Катя Николова. Тя подчерта, че жените са една не малка част от на партията, 48% от състава й и могат да повлияят на положителните процеси в БСП. Тя заяви, че това обединение е създадено, за да подпомага решаването на проблемите на партията. По думите й с времето ОЖС е укрепнало организационно, намерило е своeто място в живота на партията и дава своя принос в осъществяването на партийната политика. „Нашата позиция е, че проблемът с равенствoто между половете и участието на жените е възлов в политиката на БСП и трябва занапред да бъде една от първите точки в политическия ни дневен ред”, заяви Николова. Тя цитира думите на бившият президент на ПЕС Пол Расмунсен: „Жените държат ключа за развитието и постигането на добри резултати в Европейската политика. Ето защо ние поставяме правата на жените и проблемите на равнопоставеността като приоритет”. Катя Николова изрази благодарност към ръководството на партията за помощта и активната подкрепа за защита правата на жените.
 
По време на събитието бяха поднесени десетки поздравителни адреси и цветя от общински и областни организации на ОЖС, както и от представители на коалиционни партньори и партии от левия спектър.
 
Сред присъстващите на събитието бяха: Корнелия Нинова – зам-председател на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на НС на БСП, Мая Манолова – депутат от групата на левицата в НС и член на ИБ на НС на БСП, Дора Янкова – депутат от групата на социалистите в НС и член на ИБ на НС на БСП, Мариана Бояджиева – депутат от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, Илияна Йотова – евродепутат от БСП/ПЕС и член на ИБ на НС на БСП, Донка Михайлова – кмет на Троян и член на НС на БСП, Вероника Делибалтова - председател на Младежкото обединение в БСП,  Бойко Великов – зам.-председател на НС на БСП, Атанас Мерджанов – зам-председател на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП, проф. Владимир Топенчаров – председател на Движението на ветераните в БСП.