„Солидарно четене” - Кампанията на БСП, която подкрепи българското читалище

Апр 28, 2015 Новини БСП 0 894

Националната кампания „Солидарно четене“, инициирана от БСП в помощ на българските читалища, протича успешно

Националната кампания „Солидарно четене“, инициирана от БСП в помощ на българските читалища, протича успешно. Членове и симпатизанти на левицата, представители на Младежкото обединение, на местните и централни партийни структури, народни представители се включиха в многобройните мероприятия, благотворителни и дарителски инициативи, които подкрепиха тези важни за много градове и села просветни и образователни институции.

„Солидарно четене” има за цел и да насочи вниманието към проблемите на читалищата като единствено достъпни източници на знание и култура, особено в по-малките населени места, които поддържат и развиват най-голямата библиотечна мрежа в страната и приютяват художествени дейности, курсове, школи, кръжоци, самодейни състави, театрални и певчески групи. Затова кампанията акцентира върху незаменимата социална роля, която изпълняват те в много общности. Точно тя е в основата на свободното разпространение на знанието на солидарен принцип, което го превръща в общодостъпно благо и право.

За подпомагане на читалищата представители и привърженици на левицата организираха дарения на художествена, специализирана и друга литература, на периодични издания, осигуриха финансова подкрепа, организираха посещения и други акции. Те помогнаха за възобновяване на интереса към читалищата, които изпитват недостиг на средства, необходими за пълноценното им функциониране. Дарителски инициативи, в рамките на „Солидарно четене” , има в редица градове и села – от Благоевград до Бургас. Усилията в тази посока най-точно описва мотото, което избраха за кампанията си младите социалисти от БСП – Перник „Дари книга – спаси читалище”. Специално внимание се обърща и на хората в неравностойно положение. Аудиозаписи на популярни издания като „Бай Ганьо” на Алеко Константинов и разказите на Чудомир бяха направени и предоставени за нуждите на незрящите посетители на читалищата и библиотеките в Силистра, Пловдив, Царевец.     

БСП благодари на всички свои членове и активисти, общински съветници и народни представители, възрастни и млади социалисти, симпатизанти, които с лично участие помогнаха за пълноценното протичане на „Солидарно четене”. Успехът на кампанията е стимул за подемане в бъдеще на други подобни инициативи, издигащи знанието и солидарността на положението, което заслужават в едно цивилизовано, съвременно общество.