Социалистите в Европа с призив за действия по кризата с бежанците

Апр 23, 2015 Новини БСП 0 1032

          Групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент се обърна към държавните глави с призив за действие по кризата в средиземноморието и цялостния проблем с бежанците от Сирия, Либия и други региони


          Групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент се обърна към държавните глави с призив за действие по кризата в средиземноморието и цялостния проблем с бежанците от Сирия, Либия и други региони. Писмото, изпратено от името на цялата група, настоява държавните глави да предприемат конкретни действия и мерки, "...отвъд шока, тъгата и солидарността" за  справяне на кризата по хуманитарен начин.

          Социалистите искат преразглеждане на регламента "Дъблин III", който ощетява страните по външните граници, тъй като концентрира бежанците именно в тях.  Според тях трябва да се създадат нови правила за справедливо разпределяне на търсещите убежище в държавите-членки на ЕС и да има по-координирана общоевропейска система за имиграция и убежище.

          Призивът е и за засилване на действията против престъпните мрежи от трафиканти и увеличаване на операциите за спасяване на имигрантите, чиито живот е под заплаха в средиземноморието. "Целта за Европа е разбирането на проблема да се превърне в политически ангажимент и практически действия, за да се справи с предизвикателството от миграционни потоци", гласи още писмото на социалистите и демократите.

          Темата за бежанските потоци шокира всички, след като кораб с нелегално трафикирани бежанци потъна край италианските брегове през почивните дни. Това е една от най-мащабните трагедии след 2013 г., когато при подобна трагедия загинаха стотици бежанци край остров Лампедуза. Италианският премиер Матео Ренци призова темата да бъде обсъдена на Съвета на външните министри в ЕС в понеделник, в резултат на което върховният представител на Съюза по въпросите на външната политика Федерика Могерини излезе със списък от 10 мерки. Очаква се темата да бъде продължена на Съвета на върха на 28 април.