Михаил Миков: Правителството не провежда реформи, а само говори за тях

Апр 23, 2015 Новини БСП 0 1527

„Кабинетът не прави реформи, а само говори за такива”

„Кабинетът не прави реформи, а само говори за такива”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Той даде примери от социалната сфера, като отбеляза, че механичното увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране се етикетира като пенсионна реформа и предупреди, че при това положение след няколко години може отново да се говори за тяхното повишение. В същото време „реформата” на управляващите в здравеопазването води до листи с чакащи лечение пациенти, въпреки че хората си внасят осигуровките, припомни Миков.

Лидерът на социалистите определи като реформа постиженията по отношение на икономиката при правителството с мандат на БСП, което осигури 1,7% растеж в сложна политическа обстановка. В същото време попита, защо 14 социални права на гражданите са били замразени и защо не се възстановява 10-процентното данъчно облекчение на хората с минимални доходи, когато управляващите се хвалят, че са повишили събираемостта в бюджета. Миков бе категоричен, че една истинска реформа трябва да бъде свързана с ръста на икономиката и растежа на доходите.

„Това, което прави кабинетът е просто промяна на параметри в действащата ситуация. Каквото и да се променя, ще дойде време, когато някой ще постави въпроса възрастта за пенсиониране да стане 70 години”, заяви още председателят на БСП. Той припомни, че бюджетът на кабинета „Орешарски” и идеите за реформа са били много амбициозни, но с оглед тежката политическа ситуация никой не е позволил на премиера и правителството да реализират икономическата политика, която да даде нови перспективи пред страната. 

БСП е единствената партия, която отбелязва ръст в допитванията         

Лидерът на левицата отбеляза, че избирателно се цитират социологически изследвания, които показват БСП с нисък процент на доверие. „Вижте управляващите партии – общо правят 40%, а искат да правят промени в Конституцията. Резултатът от 10% за БСП е взет избирателно, защото има и други проучвания на общественото мнение, които показват различна картина. За последните три месеца само БСП отбелязва ръст, ако се погледне общата картина за доверието в партиите”, каза още Миков.  

Попитан дали БСП подготвя вот на недоверие към кабинета, Михаил Миков обясни, че социалистите следят внимателно всяка сфера на изпълнителната власт и има основания за такъв, но към този момент няма такова решение на политическите органи на партията.

Миков коментира ролята на ДПС, която обявиха намерение да поискат вот на недоверие на кабинета „Борисов” за сферата на здравеопазването, по отношение на сегашното управление. „Нека не забравяме, че ДПС дава също подкрепа на управлението. Просто искам да е ясно - във важните гласувания участва и ДПС. Последният пример е вотът за новия дълг в размер на 16 млрд. лв.”, добави лидерът на социалистите.

На въпрос за евентуалните коалиции на БСП с други партии за предстоящите местни избори, Миков заяви, че те ще бъдат базирани на политики, а не на съюзи с партии, „които само се представят за леви”. „АБВ е само една от партиите с претенциите за лявост. Но са възможни коалиции на места”, отбеляза все пак той.

Вандалската атака срещу централата на БСП не е първата

„Счупването на едно от стъклата на централата на БСП не е първият случай на вандалщина срещу нас. Такива имаше и през миналата година, когато бяхме в управлението”, припомни председателят на партията в коментар на нападението в неделя, когато неизвестен мъж хвърли паве по фасадата на сградата на „Позитано” 20. Той припомни още, че близо до входа на централата на партията се намира и един паметник, който преди време беше боядисан и съдът обяви, че това е било „израз на политически идеи”.

„Докато българският съд се изказва така, включително и по отношение на паметника на Съветската армия, такива неща ще се случват”, заяви Михаил Миков. Той добави, че МВР трябва да анализира записа и да каже, кой е човекът извършил този вандалски акт. „Политиците трябва да приемат реакцията на гражданите спокойно и да си отговорят защо се случва това”, добави лидерът на социалистите.

Попитан за случката с имотите на кмета на Пазарджик Георги Попов, Миков заяви, че очаква реакция от Сдружението на общините, на което кметът на Пазарджик е председател. „Нашият общински съветник Румен Петков е сигнализирал на местно ниво. Той е поставял тези въпроси в Общинския съвет. Сега очаквам от НАП и прокуратурата да свършат работата си”, обясни Миков.  Той бе категоричен, че не бива  проверки на всички общини да се правят с демонстрационна цел, а това трябва да бъде ежедневна работа на институциите, които получават пари за това, като медиите трябва да са общественият коректив, който да окуражава гражданите в такива ситуации да бъдат много по-обществено активни.