Парламентът забранява приватизацията на АДИС по предложение на Кристиан Вигенин

Апр 22, 2015 Новини БСП 0 826

  Днес на свое редовно заседание Народното събрания прие на първо четене предложение за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, внесено от Кристиан Вигенин, с което Агенция дипломатически имоти в страната ще бъде върната в забранителния списък за приватизация

 

Днес на свое редовно заседание Народното събрания прие на първо четене предложение за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, внесено от Кристиан Вигенин, с което Агенция дипломатически имоти в страната ще бъде върната в забранителния списък за приватизация.

Вносителите припомнят, че през 2011 г. „АДИС“ ЕООД, чийто принципал е Министерство на външните работи, е извадена от забранителния списък за приватизация по време на първия кабинет на Бойко Борисов, а стартиралата процедура е спряна през 2013 г. от правителството на Орешарски. В мотивите за предложението си Вигенин изтъква, че евентуална приватизация на „Агенция дипломатически имоти в страната“ може да създаде сериозни правни и международноправни проблеми на България с редица страни. Като пример се посочва приватизацията на подобно дружество в Унгария, с която и до днес България има правни спорове. Съображенията срещу приватизацията, представени от вносителите, са отличното финансово състояние, успешното управление на Агенцията и това, че тя  не е в тежест на бюджета, а напротив - генерира печалби и изплаща дивиденти на държавата.

На последното си заседание Комисията по икономическа политика и туризъм подкрепи единодушно предложението на Вигенин, днес това направи и Народното събрание с 91 гласа „за“, без против и въздържали се.